Izvor: Vostok.rs, 08.Nov.2013, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija šalje sondu ka asteroidu

08.11.2013. -

U Rusiji je napravljena jeftinija sonda za proučavanje potencijalno opasnih asteroida. Njeni autori su mladi naučnici, koji su ovih dana odbranili projekat u jednom od odeljenja Roskosmosa – Centralnom naučno-istraživačkom institutu za mašinstvo (CNIImaš). On je dobio naziv „Anapa“ – u čast grada gde je predstavljen prvi put.

Aparat je težak 400 kilograma i napravljen za zajedničko lansiranje sa komercijalnim satelitom za vezu, koji je glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << teret raketi-nosaču. Sparivanje i gotova satelitska platforma, napravljena v NPO „Lavočkin“ su jako smanjili cenu misije. Posle izlaza komercijalnog tereta na jednu od središnjih orbita, sonda se odvaja od pojačivača sa satelitom i počinje samostalno putovanje. Pretpostavlja se da će aparat pogledati jedan ili dva asteroida koji bi u budućnosti mogli da se sudare sa Zemljom.

Kada se približi cilju, sonda će prikočiti kako bi na nju uticalo vrlo slabo privlačenje i onda će početi lagano da se vrti oko njega. Takav manevar će omogućiti da se odrede parametri nebeskog tela, njegova masa i orbita. Naravno, da će postati jasniji i stepen opasnosti ovog tela po Zemlju. Odvlačenje objekta u stranu, ili njegovo uništavanje nisu zadaci sonde, objašnjava akademik Ruske akademije kosmonautike „Ciolkovski“ Aleksandar Željeznjakov.

- Ovo je čisto naučno-istraživački aparat koji treba da se primakne malom kosmičkom telu, da ga prouči, utanači njegovu trajektoriju, hemijski sastav. Još uvek ne postoji definitivni spisak instrumenata koji će biti instalirani u ovaj aparat. Najverovatnije da će to biti spektrometri, analizatori hemijskog sastava, foto i video kamere, kako bi se objekat razmotrio sa svim podrobnostima i snimci stigli na Zemlju.

Sonda će sve manevre odraditi uz pomoć električnog motora koji se nikada nije ugrađivao na ruske međuplanetne aparate, kaže jedan od entuzijasta projekta i bloger Vitalij Jegorov:

- Tamo će biti plazma motor. Oni su ranije korišćeni kao motori za korekciju. Kao glavni motor će se koristiti prvi put. Prednost ovih motora je u tome što troše malo goriva, treba im puno vremena da ubrzaju, ali istovremeno mogu ubrzati aparat više od hemijskih motora.

Kakva je maršruta „Anape“? Prvo je, bez ikakve sumnje, izabran asteroid Apofis, koji bi mogao da udari u Zemlju 2029. godine sa verovatnoćom 1:37. Međutim, astronomi su kasnije naglo smanjili šanse ove kataklizme. Bez obzira na sve to, Apofis može ostati konačni cilj aparata. Najpre će, najverovatnije, biti istražen opasni asteroid od 400 metara, koji je registrovan ove godine.

Sonda „Anapa“ može postati prvi aparat u postovjetskoj Rusiji koji obavlja naučnu misiju izvan orbite Meseca. I prvi koji će proučavati asteroide iz blizine. Realne rokove misije ocenjuje rukovodilac projekta Aleksandar Šahanov:

- Projekat se za sada ne nalazi u Federalnom kosmičkom programu. Sve zavisi od toga kada će on ući u taj program. I kada ćemo dobiti sredstva na etapi ogledno-konstruktorskog dela posla. Ako se pojave sredstva i projekat se uključi u Federalni kosmički program, onda bi za njegovu realizaciju bilo potrebno oko pet godina.

Da bi se ubrzao ovaj proces mladi naučnici skupljaju potpise za internet-peticiju rukovodstvu Roskosmosa, gde traže da se razmotri mogućnost celokupnog finansiranja ovog projekta. Prema procenama, za „Anapu“ je potrebno 2 milijarde rubalja.

Boris pavliščev,

Izvor: Glas Rusije, foto: SXC.hu    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.