Rusija razvija novi avion sa vertikalnim poletanjem

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2018, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija razvija novi avion sa vertikalnim poletanjem

Ministarstvo odbrane Rusije počelo je sa razvojem novog aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, rekao je potpredsednik vlade Jurij Borisov na otvaranju vojno-tehničkog foruma "Vojska-2018".

Prema njegovim rečima, projekat je uključen u državni program naoružanja po nalogu vrhovnog komandanta.

"Radimo na konceptualnom modelu prototipa. Naravno, ovo je budućnost. Za sve tipove nosača aviona potrebna je nova flota aviona. U tu svrhu se koriste različite tehnologije koje omogućavaju skraćivanje poletanja i sletanja ili jednostavno vertikalno poletanje. Ministarstvo odbrane na ovom projektu radi od prošle godine", rekao je on.

Napomenuo je da je vreme stvaranja novog aviona određeno tehnološkim ciklusom.

"Tipično, to je 7-10 godina, ako idete u seriju", rekao je Borisov.

U SSSR-u su već proizvođeni avioni sa vertikalnim poletanjem i sletanjem. Proizvedeno je više od 230 aviona "Jak-38". Potom ga je zamenio "Jak-141", ali je 2004. godine program bio otkazan. Avioni su bili bazirani za nosače aviona projekta 1143.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.