Rusija razvija energetski dijalog sa partnerima na Zapadu i Istoku

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2010, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija razvija energetski dijalog sa partnerima na Zapadu i Istoku

21.09.2010. -

Rusija, koja je ranije isporučivala energente na zapad, u Evropu, sve aktivnije se okreće na istok. U utorak, 21. septembra, u okviru energetskog dijaloga sa Kinom, potpisani su sporazumi o izgradnji zajedničke rafinerije nafte i preduzeća za proizvodnju tečnog goriva. Istovremeno na Baltičkom moru se nastavlja izgradnja gasovoda Severni tok, koji će omogućiti diverzifijaciju isporuka nafte i gasa na evropsko tržište.

Proširivanje područja energetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << saradnje Rusije sa svojim susedima ima strateški karakter. Rafinerija nafte u kineskom Tjanćinu moći će da prerađuje 13 miliona tona nafte godišnje. 70% sirovine osiguraće ruski isporučioci. Zajedničko preduzeće za proizvodnju tečnog goriva od biće izgrađeno na ruskoj teritoriji, a koristiće se savremeni kineski nou-hau. Uspešno se razvija i saradnja u gasnoj sferi. Uvećanje isporuka ruskog plavog goriva u Kinu može da se desi 2015. godine. Ostalo je da se dogovori cena.

Rusija može da izađe na kraj sa rastućim obimom izvoza energenata, uveren je ekspert Instituta za energetiku i finansije Sergej Kondratjev.

Energetska strategija državnog programa razvoja naftnog i gasnog kompleksa predviđa prilično ozbiljno uvećanje eksploatacije nafte, i posebno gasa i zato se ovi cevovodi razmatraju kao dodatni putevi za uvećanje isporuka, za njihovu deverzifikaciju. Pretpostavlja se da upravo i Severni tok i isporuke nafte u Kinu ne treba da dovedu do bitnog smanjenja isporuka energenata na tradicionalna tržišta.

Okrenuvši se na istok Rusija aktivno diverzifikuje maršute dostave energenata u Evropu. Severnim tokom već 2011. godine ruski gas će krenuti u Nemačku, Francusku, Holandiju i Veliku Britaniju. A uzimajući u obzir isporuke planiranim gasovodom Južni tok, ruski gasni koncern Gasprom će osigurati oko polovinu potreba Evrope. Tako šanse da se učestvuje u podeli evropskog gasnog tržišta ostaju i za druge igrače, između ostalog učesnike projekta gasovoda Nabuko, kao i Ukrajinu, koja se uopšte ne lišava položaja tranzitne zemlje ruskog gasa.

Izvor: Glas Rusije, foto: SXC.hu

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.