Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija prekida veze s Gruzijom

Moskva, Tbilisi -- Ministarstvo Rusije za saobraćaj i telekomunikacije obustavilo sve veze s Gruzijom. Putin upozorio Buša da se ne meša u spor.

Ministarstvo je naredilo prekid vazdušnih, železničkih, morskih, kopnenih i poštanskih veza s Gruzijom, kao prvu meru vlasti Rusije kao odgovor na držanje četiri ruska oficira u Gruziji. Ruske agencije su prenele da će sve veze biti prekinute i dodale da su te mere donete pošto je Gruzija saopštila da će ruske oficire predati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnicima OEBS-a, što je učinjeno tokom popodneva.

Ruski Aeroflot obustavlja letove za Gruziju, usled zaoštravanja odnosa dve zemlje zbog hapšenja ruskih oficira, optuženih za špijunažu u Gruziji.

Avion Ministarstva za krizne situacije Rusije, u kome su se nalazili ruski oficiri koji su u Gruziji optuzeni za špijunažu, sleteo je večeras na podmoskovski aerodrom Čkalovski, javila je agencija RIA "Novosti".

Četvoricu ruskih oficira dočekao je šef Ministarstva odbrane Rusije Sergej Ivanov. Nakon improvizovanog brifinga, Ivanov je pozvao oficire da u zgradi aerodroma popiju čaj i popričaju o svemu što im se dogodilo u Gruziji.

Ruske oficire, koji su do danas bili u zatvoru, gruzijske vlasti su uhapsile 27. septembra, a potom ih optužile za špijunažu. Ruska strana je taj čin ocenila kao provokaciju.

Ruski oficiri su po dolasku na aerodrom Čkalovski izjavili da ono što im se događalo u Gruziji predstavlja provokaciju.

Potpukovnik Dmitrij Kazančev izjavio je da je tokom hapšenja "bilo mnogo pravnih prekršaja" i da su svi učesnici istrage unapred bili protiv ruskih oficira.

"Islednik je davao izjave antiruskog karaktera. Sem toga, kod njega u fascikli video sam unapred odštampanu i unapred pripremljenu našu izjavu o priznanju na ruskom jeziku. To je prosto bila provokacija", ispričao je Kazančev.

Drugi ruski oficir Aleksandar Sava izjavio je da je video-snimak koji je prikazao MUP Gruzije, i kojim se "dokazuje" špijunska delatnost ruskih oficira, montiran. "Na video-snimku nije bio moj glas", kazao je on. Gruzijske vlasti predale su danas u toku dana OEBS-u, a potom i ruskoj strani.

Putin upozorava Buša

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas predsednika SAD Džordža Buša da bi lideri Gruzije mogli da mešanje treće strane protumače kao podršku svojoj politici, saopštio je danas Kremlj.

Napetosti su počele krajem nedelje, kada su gruzijske vlasti uhapsile ruske vojne zvaničnike pod sumnjom da su se bavili špijunažom. Gruzija pokušava da se distancira od Moskve i da se uključi i NATO i EU.

Gela Bezuhašvili, ministar spoljnih poslova Gruzije, optužio je Rusiju da stoji iza sabotaža na naftovodima i drugim vitalnim instalacijama, što život u Gruziji čini nemogućim.

Pre tri godine desio se gruzijski 5. oktobar, kada je - posle izbora i demonstracija - na vlast došla prozapadna opozicija, koja je prekinula odnose s Rusijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.