Rusija predala Poljskoj još 11 tomova slučaja o pogibiji Kačinjskog

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2010, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija predala Poljskoj još 11 tomova slučaja o pogibiji Kačinjskog

20.08.2010. - To je druga predaja dokumenata

Rusko Državno tužilaštvo predalo je poljskim predstavnicima još 11 tomova krivičnog dela o rušenju aviona predsednika Leha Kačinjskog kod Smolenska. Glavni vojni tužilac Poljske Kšištof Paruljski je istakao da Varšava u potpunosti veruje radu ruskih kolega i materijali će biti iskorišteni u istrazi, čim budu prevedeni na poljski.

To je druga predaja dokumenata krivčnog dela o aprilskoj katastrofi aviona poljskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << predsednika Leha Kačinjskog. Da podsetimo da je tada poginulo 96 osoba, uključujući druge predstavnike najvišeg rukovodstva Poljske. Prvih 6 tomova rusko Generalno tužilaštvo je predalo poljskoj strani još u junu. Zamenik generalnog tužioca Rusije Aleksandar Zvjagincev, koji je prisustvovao ceremoniji, istakao je da će biti još najmanje jedan susret, a za sada je Varšavi predato ukupno 17 tomova koji sadrže vrlo važne informacije, rekao je Aleksandar Zvjagincev. Trenutno predajemo kopije ispitivanja svodoka koji su bili očevidci leta, protokole sa lica mesta, fototablice, predmete i dokumenta oduzeta u toku pregledanja mesta nesreće, zaključke sudsko-medicinske i genetičke ekspertize. Pošlo nam je za rukom da utvrdimo očevidce događaja koji su mobilnim snimili video.

Po rečima zamenika Generalnog tužioca Rusije, ovakva saradnja dešava se prvi put, a operativnost istrage, njena otvorenost za poljske istražitelje govori o dobroj volji ruskih istražnih organa, izjavio je Aleksandar Zvjagincev. Ni konvencija iz 1959. godine – Evropska konvencija o uzajamnoj pravnoj pomoći za istragu krivičnih dela, ni ugovor iz 96. godine, sklopljen između Rusije i Poljske, ne predviđaju ovakve operativne forme saradnje. Zato se takva forma odvija na dobrovoljnoj osnovi. To je visoko ocenio u svojoj uzvratnoj reči glavni vojni tužilac Poljske Kšištof Paruljski. On je zahvalio Rusiji na predanim materijalima, istakavši vrlo visok nivo dokaza. Ovim dokumentima u potpunosti verujemo. I imajući i vidu da su predati u potpunosti legalnim putem, možemo da koristimo ove materijale u našoj istrazi. Kšrištof Parzuljski je takođe izjavio da se poljsko Generalno tužilaštvo priprema da preda dokumenta, između ostalog protokole sa ispitivanja svedoka, koje je ruska strana zatražila u septembru-oktobru. Pri tome glavni vojni tužilac Poljske požalio se da njegove kolege ne rade tako operativno. Već posle predaje dokumenata, odgovarajući na pitanja poljskih novinara, Paruljski je izjavio da saradnja istražnih organa dve zemlje teče u normalnom radnom režimu. Za glavni cilj ruske i poljske istrage Paruljski smatra utvrđivanje istine. Pri tome glavni vojni tužilac nije isključio pojavu novih figuranata u slučaju. Ove reči su bile očigledno opovrgavanje izjava nekih poljskih političara da Rusija namerno oteže, a moguće i falsifikuje istragu pada aviona Leha Kačinjskog.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.