Rusija pravi nuklearnu elektranu u Turskoj

Izvor: Vesti-online.com, 12.Maj.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pravi nuklearnu elektranu u Turskoj

Rusija je danas potpisala ugovor vredan 20 milijardi dolara o gradnji nuklearne elektrane sa četiri reaktora u Turskoj.

Ruska državna firma ''Atomstrojeksport'' rukovodiće gradnjom nuklearke na jugoistočnoj obali Turske, izjavio je šef ruske nuklearne agencije ''Rosatom'' Sergej Kirijenko.

''To je veoma važan ugovor za nas'', rekao je novinarima šef „Rosatoma", komentarišući ugovor koji je potpisan tokom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Turskoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Rusija je gradila nuklearne elektrane u zemljama od Irana do Kine i intenzivno se zalaže za sklapanje novih ugovora. Kirijenko je dodao da Rusija prvi put neće samo izgraditi elektranu, nego će imati i većinski udio u vlasničkoj kompaniji.

''Za nas je mnogo interesantnije da budemo suinvestitori u takvim projektima'', rekao je Kirijenko i precizirao da će elektrana proizvoditi struju za tursku elektro mrežu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.