Rusija povećava rashode za vojsku

Izvor: Vostok.rs, 04.Jul.2013, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija povećava rashode za vojsku

04.07.2013. -

Dok SAD i Evropa smanjuju vojne izdatke, Rusija ih povećava. U naredne četiri godine, finansijska sredstva za odbrambenu industriju Rusije će rasti u proseku za 20% na godišnjem nivou i dostići rekordnih 104 milijarde dolara u 2016, u odnosu na 64 milijarde u 2013.

Sve u svemu, u državni program naoružanja do 2020, Rusija će uložiti 770 milijardi dolara. O tome na šta će biti potrošen toliki novca, govori vojni analitičar Vladislav Šurigin:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
- On će čitav otići na kupovinu oružja i opreme koje se nisu kupovale ili ako jesu u malim količinama poslednjih 20 godina. Lavovski deo će otići u razvoj novih vrsta oružja. To će omogućiti da se za 50% poveća količina savremenog naoružanja i opreme, koja se u ovom trenutku nalazi u vojsci.

Strateški program vojne modernizacije Rusije detaljno je razrađen do 2020. Na primer, već u 2014 u zemlji će biti napravljen prvi centar bespilotne avijacije, a godinu dana kasnije, ovakvi centri će početi sa radom u svakoj od četiri vojne oblasti. U 2015, vojska bi trebalo da dobije novi tenk T-99, a u 2016 - protivavionski raketni sistem S-500. U 2013, oružane snage će dobiti nekoliko najsavremenijih sistema Pancir-S1. To čudo PVO može da prati do 20 ciljeva istovremeno. Krenuće se i sa serijskom proizvodnjom projektila, koji nema analoga u svetu, a koji može da obori ne samo bespilotne letilice, već i lovce F22-Raptor. Pored vojne opreme, najveći deo sredstava će biti utrošen na poboljšanje uslova vojnih službenika. Tako će, prema planu, u kupatilima kasarni u narednim godinama biti raspoređeno skoro 20.000 mašina za pranje i usisivača. Prema rečima general-majora Aleksandra Vladimirova, država je u obavezi da ulaže u razvoj svog kadra:

- Sada je najvažnije - da se stvori obrazovni sistem za profesionalce-oficire, koji će biti adekvatan potrebama modernog ratovanja. Najvažnije je da stvorimo ne ratnu mašinu, već čoveka, koji može da preduzme inicijativu, donosi odluke, organizuje izvršenje te odluke i odgovara za svoje rezultate. I za to je, takođe, potreban novac. Domovina ne treba da zaboravi da je pored tenkova i različite vrste tehnike najvažniji - duh.

Upravo, kompozicija vojske - jedan od gorućih problema Ministarstva odbrane. Ugovorce privlače olakšice, kao i plata, koja je veća od prosečne. Za buduće oficire, od velikog je značaja i mogućnost dobijanja višeg vojnog obrazovanja, a posle službe - stručno usavršavanje.

Rita Ošun,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.