Rusija pomera rakete ka Poljskoj

Izvor: Blic, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pomera rakete ka Poljskoj

Rusija će stacionirati nove raketne snaga u Kalinjingradu, ruskom regionu koji se graniči sa Poljskom i Litvanijom, ukoliko SAD ne odustanu od plana da izgrade antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj - izjavio je juče Sergej Ivanov, prvi zamenik premijera Rusije.

Rusija je već zapretila da će na američki štit uzvratiti usmeravanjem svojih projektila ka Evropi, a Ivanov je juče precizirao da dodatne snage neće morati da se prebacuju u Kalinjingrad „ukoliko SAD pristanu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se posluže ruskim objektima umesto poljskih i čeških baza".

Ruski predsednik Vladimir Putin je predložio američkom kolegi Džordžu Bušu da SAD za štit koriste ruski radar u Azerbejdžanu. Buš je nekoliko puta dao do znanja da će SAD ipak nastaviti s realizacijom ideje u Češkoj i raketne baze u Poljskoj.

„Ukoliko naši planovi budu prihvaćeni, više neće postojati potreba da Rusija raspoređuje nove projektile u evropskom delu zemlje da bi neutralisala pretnju koja će se pojaviti ako se elementi antibalističkih projektila razmeste u Češkoj i Poljskoj", naglasio je Ivanov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.