Izvor: Politika, 14.Nov.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pokazuje vojne mišiće u komšiluku SAD

Moskva pojačava patroliranje strateških bombardera u blizini američke zapadne i istočne obale i regionu Meksičkog zaliva, Vašington ocenjuje da je reč o provokaciji

Rusija pokazuje svoje vojne mišiće Americi. Ruski strateški bombarderi će u narednom periodu patrolirati u blizini obala SAD i iznad Karipskih ostrva i Meksičkog zaliva, najavio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

„U sadašnjim okolnostima moramo da pojačamo naše vojno prisustvo u zapadnom Atlantiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istočnom Pacifiku i Meksičkom zalivu“, izjavio je ruski ministar odbrane. Šojgu je dodao da je naredio da se „poboljša stanje i servis flote strateških bombardera“.

Kada se baci pogled na svetsku kartu odmah se uočava da je Šojgu, govoreći o regionima gde će patrolirati ruski strateški bombarderi, mislio na najbliži komšiluk SAD. Reč je o istočnoj i zapadnoj američkoj obali, dok na Meksički zaliv izlaze južne države: Florida, Alabama, Misisipi, Luizijana i Teksas.

Vašington je prilično opušteno reagovao na najavu iz Moskve.

„Poslednjih meseci uočen je povećan broj letova u blizini Severne Amerike. Znamo da postoji potreba da se izvode rutinske vojne vežbe. Neophodno je da one budu u skladu sa međunarodnim pravom i da se vodi računa o bezbednosti brodova i aviona u tom području“, izjavio je predstavnik za štampu Bele kuće.

Komentarišući rečenicu ruskog ministra odbrane da su u sadašnjoj situaciji takve akcije neophodne, američki zvaničnik bio je neuporedivo oštriji.

„Smatramo da je sadašnji nivo bezbednosti zadovoljavajući i da ne daje povod za takve provokativne i potencijalno destabilizirajuće aktivnosti“, izjavio je predstavnik za štampu Bele kuće.

Još u februaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je opredeljenost Moskve da proširi svoje vojno prisustvo izvan državnih granica. Jedna od zacrtanih mera je i izgradnji vojnih baza u prijateljskim državama i dobijanje dozvole da u njih uplovljavaju ruski vojni brodovi.

Šojgu je tada nabrojao da Rusija pregovara o izgradnji takvih pomorskih baza sa: Vijetnamom, Singapurom, Sejšelskim ostrvima, Venecuelom, Nikaragvom i Kubom.

Ovo nije prvi put da ruski strateški bombarderi, poput „tupoljeva-160“, najvećeg vojnog aviona na svetu, budu viđeni na nebu iznad američkog kontinenta. U septembru 2008. godine dva „tupoljeva“ sletela su na vojni aerodrom u Venecueli. Bilo je to neposredno posle okončanja rata u Gruziji koji je ozbiljno poremetio odnose Rusije i SAD.

Drugi put to se dogodilo u novembru 2013. kada su dva „tupoljeva“ prilikom leta od Venecuele do Nikaragve povredila vazdušni prostor Kolumbije. Zbog ovog incidenta Kolumbija je predala protestnu notu Moskvi.

Pojačano rusko vojno prisustvo u svetu ima i pomorsko „lice“. U blizini obale Australije uočen je manji ruski konvoj od četiri broda. Reč je o krstarici „Varjag“, razaraču „Maršal Šapošnjikov” i dva broda za snabdevanje iz sastava ruska pacifičke flote. Brodovi su krenuli 23. oktobra iz Vladivostoka i sada se nalaze blizu Australije, ali u međunarodnim vodama.

Podatak da su ruski brodovi isplovili 23. oktobra iz Vladivostoka „ruši“ priču da je njihov dolazak zapravo odgovor Rusije na incident tokom samita APEK-a u Pekingu kada je australijski premijer Toni Abot, prilikom susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, optužio Moskvu da snosi deo krivice za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad istočne Ukrajine zahtevajući njeno izvinjenje.

Neuporedivo ozbiljnija je verzija koja kaže da Rusija ovim potezom zapravo nastavlja svoje vojno prisustvo u regionima gde se pojavljuju najviši ruski zvaničnici. Tako je zabeleženo da su ruski vojni brodovi bili u blizini Singapura 2009. godine u vreme održavanja samita APEK-a. Slično je bilo i 2010. kada je tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev bio u poseti San Francisku.

Ovoga put domaćin samita je Australija, tačnije grad Brizbejn, a na skupu će učestvovati i ruski predsednik Vladimir Putin. I kao njegova prethodnica pojavili su se ruski vojni brodovi.

Australijski zvaničnici objašnjavaju da ne postoje razlozi za paniku ili zabrinutost.

„Ruski brodovi nalaze se u međunarodnim vodama i na to imaju pravo“, izjavio je australijski ministar odbrane Mark Binskin. A na pitanje novinara „zašto su ruski brodovi prešli pola sveta da bi se pojavili u blizini Australije?“ Binskin je kratko odgovorio: „To ćete morati da pitate Ruse.“

Ž. Rakić

objavljeno: 14.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.