Rusija pokazala američkim inspektorima hipersonični sistem „Avangard“

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2019, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija pokazala američkim inspektorima hipersonični sistem „Avangard“

Američkim inspektorima je prikazan raketni sistem "Avangard" u okviru implementacije sporazuma START-3, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije. "Ruska strana održala je prikaz s ciljem da se obezbedi održivost i efikasnost sporazuma", naglašava se u saopštenju. „U okviru realizacije Sporazuma između Rusije i SAD-a o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog oružja, u periodu od 24. do 26. novembra 2019. godine, američkom timu inspektora je na teritoriji Rusije demonstriran raketni sistem ’Avangard‘ sa hipersoničnim krstarećim bojevim blokom“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. U saopštenju Ministarstva se dodaje da je stavljanje sistema na borbeno dežurstvo zakazano za decembar. foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii Rusija je jedina zemlja na svetu koja je zvanično objavila da poseduje hipersonično oružje. "Avangard" je u stanju da leti u gustim slojevima atmosfere do interkontinentalnog dometa brzinom većom 20 puta od zvuka. Kada se kreće prema cilju, može da vrši tzv. duboko manevrisanje, kako bočno, po nekoliko hiljada kilometara, tako i po visini. To ga čini apsolutno neranjivim za sve sisteme protivvazdušne i raketne odbrane. Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START-3), potpisan je 2010. godine. On ostaje jedini trenutni sporazum Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o ograničavanju vojne moći. Sporazum ističe u februaru 2021. godine, a Vašington nije objavio da li namerava da ga produži. Donald Tramp je govorio o želji da se napravi novi trostrani nuklearni sporazum između Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država. U Pekingu je ta ideja odbijena.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUSI POKAZALI AMERIMA SILU SVOJE NAJBOLJE RAKETE: Ona je najbrža na svetu i nema sistema koji je može zaustaviti (VIDEO)

Izvor: Kurir, 26.Nov.2019

Ruska vojska je demonstrirala američkim stručnjacima raketni sistem "Avangard" sa hipersoničnim krstarećim blokom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.