Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija odbila izručenje Lugovoja

Moskva -- Državno tužilaštvo Rusije odbilo zahtev Velike Britanije za ekstradiciju Andreja Lugovoja.

Lugovoj je osumnjičen za ubistvo bivšeg sovjetskog obaveštajca Aleksandra Litvinjenka u Londonu, a vest o odbijanju izručenja preneo je Interfaks, pozivajući se na izvore u Tužilaštvu, koje još nije zvanično potvrdilo informaciju.

Isti izvor je naveo da je odbijanje motivisano ruskim ustavom, koji ne dozvoljava ekstradiciju ruskih državljana.

Ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su predstavnici Tužilaštva i tužilac Jurij Čajka izjavili da Lugovoj neće biti izručen Velikoj Britaniji upravo iz tog razloga. Takođe je stavljeno do znanja da će mu biti suđeno u Rusiji, u slučaju da bude dozvoljno dokaza.

Litvinjenko je umro u londonskoj bolnici 23. novembra 2006. od trovanja radioaktivnom supstancom. Prema tvrdnjama britanskih istražnih organa, polonijum 210 našao se u organizmu Litvinjenka 1. novembra, kada se u londonskom hotelu sreo s Lugovojem.

Lugovoj je odbacio umešanost, optužujući za ubistvo britanske službe, rusku mafiju ili biznismena Borisa Berezovskog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.