Rusija odbacuje umešanost u ubistvo Litvinjenka

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija odbacuje umešanost u ubistvo Litvinjenka

Rusija je danas odbacila tvrdnje o umešanosti njenih tajnih službi u ubistvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine, kako je to javio britanski BBC.

Ruska istraga je "značajno napredovala i ne raspolaže informacijama koje ukazuju o umešanosti bilo koje službe bezbednosti", izjavio je zvanični predstavnik anketne komisije ruskog tužilaštva Vladimir Markin, a prenose ruske agencije.

Pozivajući se na jednog britanskog zvaničnika službe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bezbednosti, BBC je jutros javio da postoje "veoma jake indicije" da je ubistvo Litvinjenka izvršeno uz podršku ruske države.

"Imamo jake razloge da verujemo kako je (ruska) država umešana u slučaj Litvinjenka", izjavio je za BBC neimenovani zvaničnik britanske službe bezbednosti.

Ovo je prvi put, kako ukazuje BBC, da neki visoki britanski zvaničnik otvoreno optužuje ruske vlasti za to ubistvo.

Litvinjenko, oštar kritičar bivšeg ruskog predsednika Vladimira Putina, otrovan je u Londonu 2006. godine. Britanski istražitelji sumnjiče bivšeg agenta ruske sluzbe KGB Andreja Lugovoja za to ubistvo, ali on negira svaku umešanost.

Izvor BBC-ja ukazuje da takvi incidenti imaju velike posledice, navodeći da "oni pogoršavaju odnose Velike Britanije i Rusije".

Taj zvaničnik kaže i da očigledan pokušaj ubistva ruskog oligarha Borisa Berezovskog koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji zbog sukoba sa Putinom, pokazuje "volju (ruskih vlasti) da uzmu u obzir operacije protiv osoba koje žive na Zapadu".

Britanska obaveštajna služba (MI5) nedavno je obelodanila da u Londonu ima veliki broj ruskih agenata, kao i u vreme bivšeg Sovjetskog Saveza.

Novi ruski predsednik Dmitrij Medvedev se juče prvi put sastao sa premijerom Gordonom Braunom u okviru samita G8, ali taj susret nije doneo nikakvo poboljšanje u odnosima dve zemlje. Iz Kremlja je, međutim, saopšteno da se Medvedev na tom sastanku založio za "vraćanje u normalu" odnosa Moskve i Londona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusija negira umiješanost u ubistvo Litvinjenka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jul.2008

Rusija je danas odbacila tvrdnje o umješanosti njenih tajnih službi u ubistvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. godine.Ruska istraga je "značajno napredovala i ne raspolaže informacijama koje ukazuju o umj ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.