Izvor: B92, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija obnovila strateške letove

Čebarkul -- Ruska vojska ponovo uspostavlja strateške letove širom sveta, zbog pretnji ostalih vojnih sila, izjavio je danas Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavu dao na zajedničkoj vojnoj vežbi jedinica iz nekoliko bivših svojetskih republika i Kine održanoj na Uralu. "Odlučili smo da obnovimo strateške letove ruske vojske na neodređeno vreme", rekao je Vladimir Putin novinarima.

On je podsetio da je Rusija 1992. jednostrano prekinula strateške >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << patrolne letove preko udaljenih oblasti.

"Nažalost, naš primer nisu svi sledili. Druge zemlje neprekidno izvode strateške letove, a to stvara određene probleme za bezbednost Ruske federacije" , rekao je Putin, a prema mišljenju izveštača, komentar se odnosio pre svega na SAD.

Portparol ruskih vazduhoplovnih snaga je izjavio da su bombarderi za duge letove već iznad Atlantika i Pacifika, i da ih prate avioni NATO-a.

U sedištu NATO-a kažu da znaju za letove ruskih aviona, ali nemaju komentar na tvrdnju da i NATO avioni prate ruske.

Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak rekao je da SAD nemaju problema s odlukom Rusije.

"To je interesantno. Mi svakako nismu u položaju u kojem smo bili dok je postojao Sovjetski Savez. To je drugo doba. Ako Rusija želi da izvadi neke od tih starih aviona iz naftalina i da ponovo lete, to je njihova odluka", rekao je Mekormak.

U poslednja dva meseca, prema tvrdnji NATO, ruski vojni lovci prilazili su teritorijama Norveške, Škotske, Aljaske i američkoj bazi Guam u Pacifiku.

Kina i Rusija negiraju stvaranje protivteže NATO-u

Rusija i Kina saopštile su na kraju, do sada najveće zajedničke vojne vežbe, da njihov cilj nije stvaranje vojne protivteže NATO paktu.

Vojna vežba na Uralu, koju su pratili predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Hu Đintao, izvedena je pod zastavom Šangajske organizacije za saradnju.

Tu regionalnu inicijativu čine Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgizija, Uzbekistan i Tadžikistan, dok Iran ima status posmatrača.

Upitan da li Šangajska organizacija za saradnju postaje protivteža NATO-u, Putin je odgovorio da "to nije slučaj".

Kako je objasnio, vojni karakter organizacije nije primaran, već je to inicijativa koja se bavi pitanjima političkog i ekonomskog karaktera.

Putin je istakao da je vežba korak više ka "jačanju međunarodnog mira i stabilnosti".

Kineski predsednik Hu Đintao izrazio je uverenje da će vežba "stimulisati Šangajsku organizaciju za saradnju da odigra veću ulogu u borbi protiv terorizma u regionu".

U združenoj vojnoj vežbu učestvovalo je 7.500 pripadnika vojski zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju, osnovane 2001. godine radi suzbijanja terorizma i separatizma u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.