Izvor: Blic, 28.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija neće u saveze

Rusija neće u saveze

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je juče da se u rešavanju svih regionalnih konflikata koriste univerzalni principi, zasnovani na međunarodnom pravu.

Na godišnjem savetovanju sa šefovima ruskih diplomatskih misija u svetu, Putin je kazao da se to odnosi i na rešenje kosovskog problema i na Kipar i na konflikte na bivšem sovjetskom prostoru.

Putin je najavio prilagođavanje spoljne politike Rusije, navodeći da u svetu raste >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 'konfliktni potencijal', i da se pri tom govori o neizbežnom sukobu civilizacija sa perspektivom duže konfrontacije tipa hladnog rata.

On je kazao da Rusija neće učestvovati ni u kakvim savezima, pošto joj nije potrebna konfrontacija. On je kazao da će Rusija odnose sa SAD graditi 'isključivo na principima ravnopravnosti'.

'Nama je potrebno da još mnogo toga promenimo u uzajamnim odnosima', kazao je Putin.

Ruski predsednik je predložio SAD početak pregovora o zameni sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji ističe 2009. godine, smatrajući da u oblasti razoružanja postoji zastoj.

'Nas zabrinjava faktički zastoj u oblasti razoružanja. Zalažemo se za obnavljanje dijaloga', rekao je Putin.

Putinovo savetovanje juče nije bilo jedina tema u Rusiji. Dan pošto je rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo smrt četvorice diplomata u Iraku, zvanična Moskva je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti.

Moskva je prvo potvrdila da su otmičari ubili četvoricu njenih diplomata, koje su ekstremisti kidnapovali još 3. juna u Bagdadu. Peti ruski diplomata je ubijen prilikom otmice.

Grupa Konsultativni savet mudžahedina, bliska iračkom ogranku Al Kaide, saopštila je u nedelju, putem Interneta, da su Rusi pogubljeni. Na Internetu su objavljene i slike_arhiva ubistava.

Kidnaperi su zahtevali od Rusije da u roku od 48 sati povuče trupe iz Čečenije, ruske republike naseljene uglavnom muslimanima. Drugi zahtev je bio da se oslobode svi muslimani iz zatvora u Rusiji.

Agencija Itar-tas prenela je, pozivajući se na dobro upućene izvore u Njujorku, da će Rusija zahtevati da Savet bezbednosti usvoji odgovarajuće saopštenje kojim se osuđuje ovaj gnusni zločin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.