Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ne popušta oko Kosova i Metohije

Na sastanku ministara G-8 Sergej Lavrov ostao čvrsto pri stavu da sudbina Kosmeta i Srbije mora da se reši razgovorima Beograda i Prištine



Prema izveštajima agencija
Potsdam – Šefovi diplomatija zemalja članica Grupe osam i dalje se spore oko pitanja Kosova i Metohije, ishod je jučerašnjeg sastanka ministara osam najrazvijenijih zemalja sveta na kojem je trebalo da se napravi konačni program samita šefova njihovih država ili vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sledeće nedelje u Hajligendamu kod Rostoka. Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je na sastanku u Potsdamu "uzaludno apelovao" na svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova da se Moskva ne protivi odluci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o statusu Kosova, preneli su nemački mediji.

U izveštajima se navodi da je Lavrov ostao čvrsto pri stavu da "sudbina Kosova i Srbije u celini ne treba da se rešava u Njujorku, u Potsdamu, ili u nekim drugim telima, već samo u okviru direktnih razgovora" Beograda i Prištine. On je rekao da je potrebno dati vremena dvema stranama da bi nastavile pregovore i da je "tek kada se strane dogovore moguće podržati ono o čemu su se one sporazumele". "Najvažnije je da Srbi i rukovodstvo u Prištini treba da se dogovaraju. Bez postizanja sporazuma nijedna kriza ne može da se reši", rekao je Lavrov.

Rusija je u isto vreme podržala inicijativu Srbije da se u procesu određivanja budućeg statusa Kosova i Metohije pokrene nova etapa u pregovorima. "Inicijativa Srbije je još jedna potvrda da jedna strana nije zadovoljna pregovaračkim procesom, koji je vodio Marti Ahtisari, i njegovim rezultatima, o čemu se direktno govori i u dokumentu koji je Srbija distribuirala u Ujedinjenim nacijama", izjavio je Tanjugu zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Mihail Kaminjin. Prema Kaminjinovim rečima, inicijativa Srbije je i "potvrda težnje Beograda da očuva konstruktivnu uključenost u statusnom procesu". "Mi takvo raspoloženje pozdravljamo", istakao je on, rekavši da se, "nažalost", predlozi zapadnih partnera (SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke) za rezoluciju "za sada, po čitavom nizu principijelnih pozicija, razilaze sa ruskim viđenjem ishoda".

Na Zapadu sada sve više raste uverenje da, zbog ruskog protivljenja, nove rezolucije o Kosovu i Metohiji neće biti do kraja leta, kako su najavljivali zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država. Tako agencija Rojters prenosi da zvaničnici Evropske unije kažu da SAD i EU "naginju" tome da Rusiji daju još vremena i da neće insistirati na tome da se rešenje za Kosovo nađe pre samita G-8 ili tokom njega sledeće nedelje.

I briselski informativni internet-servis "EU obzerver" piše da je Rusija nagovestila da bi Evropska unija i SAD mogle da odlože odluku o statusu Kosova i da bi pregovori Beograda i Prištine mogli da se nastave, uprkos ranijim najavama da će rešenje biti postignuto do juna. "Treba da pronađemo tekst (rezolucije) koji će omogućiti svim stranama (uključujući Srbiju i Kosovo) da nastave rad na prihvatljivim uslovima rešenja", rekao je juče novinarima u Briselu šef evropskog odeljenja u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Sergej Rjapkov. Rjapkov je dodao da će Rusija, ako to bude prihvaćeno, biti "više nego srećna da nastavi rad" na tekstu rezolucije UN. "Ima nekih znakova da će to biti slučaj", rekao je on.

Jedan zvaničnik UN koji boravi na Kosovu rekao je da kosovske vlasti postepeno pripremaju građane za novo odlaganje rešenja. On je ocenio da su vlasti u Prištini požurile sa datumom i da sada moraju da se vrate nazad, dok je njegov kolega iz EU rekao da na Kosovu nije primetio tenzije ili znakove koji bi nagovestili nestabilnost. Kraj juna kao rok za usvajanje nove rezolucije juče je pomenuo samo Marti Ahtisari.

V. R.

-----------------------------------------------------------

Rezolucija po meri Rusije

Jedan ruski diplomata rekao je za "EU obzerver" da će Moskva pristati samo na rezoluciju UN koja će pozivati na nastavak pregovora o statusu Kosova između Beograda i Prištine pod međunarodnim okriljem. Rusija će, takođe, prihvatiti novu rezoluciju koja bude pozivala na punu primenu Rezolucije 1244 u oblasti prava srpske manjine na Kosovo, uz novu misiju EU i ostanak snaga NATO-a. "U Rusiji nema političke formacije, na levici ili desnici, koja bi prihvatila nezavisno Kosovo", rekao je predsednik spoljnopolitičkog odbora ruskog parlamenta Konstantin Kosačov. On je ocenio da to "nije hitna odluka o kojoj treba doneti odluku po svaku cenu do određenog datuma".

S. R.

-----------------------------------------------------------

Lavrov: Nepomirljivi stavovi

"Ne vidim mogućnost da stavovi Rusije i Zapada o Kosovu budu približeni", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija G-8. On je izrazio nadu da "Rusija neće morati da upotrebiti svoje pravo na veto u Savetu bezbednosti", ali i dodao da se "ne sme doći u situaciju u kojoj Savet bezbednosti podržava rezoluciju koja je neprihvatljiva za jednu od strana u kosovskom konfliktu". Rusija želi da se nađe trajno rešenje za Kosovo, kazao je Lavrov.

"Zapad govori o neophodnosti brzog priznavanja nezavisnosti Kosova, a mi smo ubeđeni da se bilo koja kriza može rešiti samo na osnovu dogovora među stranama", izjavio je ruski ministar, objašnjavajući da se Moskva zalaže za nastavak pregovora, uz ispunjavanje odredaba Rezolucije Saveta bezbednosti 1244.

Lavrov je rekao da podržava predlog američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da se pronađe "kooperativno rešenje" i da podržava svoje zapadne kolege u stavu da je Kosmet poslednji problem na Balkanu. "Mi želimo da nađemo rešenje da on (Kosmet) ne postane prvi u nizu drugih problema", zaključio je Lavrov.

Kondoliza Rajs je u Potsdamu rekla da ona i nekoliko njenih evropskih kolega smatraju da je plan Martija Ahtisarija dobra osnova za rešenje problema i da "Kosovo više neće biti deo Srbije". Kad bude rešeno pitanje tog sukoba, situacija će na Balkanu biti normalizovana, veruje Rajsova.

S. R.

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.