Rusija ne može prepustiti OEBS na milost i nemilost Zapadu – ruski izaslanik

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2023, 02:26

Rusija ne može prepustiti OEBS na milost i nemilost Zapadu – ruski izaslanik

 
Rusija ne može da ostavi OEBS na milost i nemilost Zapadu i neće dozvoliti da se ta organizacija pretvori u rusofobičnu platformu, izjavio je u sredu za TASS stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Aleksandar Lukaševič.
„Verujem da jednostavno nemamo pravo da prepustimo [organizaciju] na milost i nemilost ovoj grabežljivoj zapadnoj bandi. Govorimo i o postsovjetskoj teritoriji, na kojoj deluje i OEBS“, izjavio je diplomata. Lukaševič je ukazao na Koncept spoljne politike Rusije iz 2023. godine, u kojem se navodi da Rusija namerava da dosledno štiti svoje nacionalne interese, dajući prioritet „uspostavljanju novog modela koegzistencije sa evropskim državama, omogućavajući da se obezbedi siguran, suveren i postepen razvoj Rusije, njenih saveznika i partnera, i obezbediti trajni mir u evropskom delu Evroazije, i s obzirom na potencijal multilateralnih formata, uključujući OEBS“. Lukaševič je takođe primetio da „u svom sadašnjem obliku OEBS gubi svoj put, postaje sopstveni antipod, gde dominira konfrontacija umesto dijaloga“. Zapad nastoji da OEBS pretvori u svoje oruđe, ali Rusija se tome opire. Prema rečima diplomate, „odnos prema organizaciji je komplikovan“, ali ruski koncept „daje smernice za budućnost“. „Evropa je neodvojivi deo Evroazije. […] Neophodno je obezbediti model koegzistencije koji će garantovati bezbednost i stabilnost našeg dela. A set alata OEBS-a bi ovde mogao biti od koristi“, zaključio je diplomata.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.