Rusija najbolja za ulaganja među članicama BRIKS-a

Izvor: Blic, 20.Jul.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija najbolja za ulaganja među članicama BRIKS-a

Da ste početkom ove godine investirali u Rusiju, ostvarili biste veći povraćaj uloženih sredstava od toga da ste uložili u Kinu ili bilo koju drugu zemlju članicu BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), prema analizi koju je danas objavila njujorška agencija "Blumberg".

Iako je zbog sunovrata cena nafte i gubitka vrednosti rublje početkom godine ovakav scenario delovao malo verovatno, situacija se za sedam meseci znatno izmenila. Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oporavak cena nafte sa šestogodišnjeg minimuma povećao je vrednost ruskih aktiva, dok je zabrinutost u pogledu poskupljenja kineskih akcija nanela gubitke kineskim berzama u visini od 4.000 milijardi dolara.

"Naši modeli nam govore da ulažemo u Rusiju. Prisutan je veoma snažan potencijal zaokreta", izjavio je investicioni menadžer kompanije GAM, Tim Lav, koji nadgleda aktive vredne 130 milijardi dolara.

U nominalnim uslovima, glavni indeks Moskovske berze MICEX je ove godine ojačao 18 odsto, što je za četiri procentna poena ispod rasta Šangajskog kompozitnog indeksa.

Takva situacija je, kako ocenjuje "Blumberg", značajan zaokret u odnosu na decembar prošle godine, kada su ruske akcije oslabile za skoro 9,0 odsto a rublja pala na rekordno nizak nivo, što je podstaklo centralnu banku Rusije da podigne kamatne stope na najviši nivo u poslednjoj deceniji.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šangaj: Nova banka za razvoj počela sa radom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jul.2015, 08:52

Nova banka za razvoj koju su osnovale države članice BRIKS-a počela je danas sa radom u Šangaju, objavila je agencija Sinhua...Osnovana je za finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama BRIKS-a i zemljama u razvoju, banka će postati jedna od najvećih multilateralnih razvojnih institucija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.