Rusija na dobitku, ali...

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija na dobitku, ali...

„Rusija u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) stupa u skladu sa uslovima koji odgovaraju njenima nacionalnim interesima”, izjavio je u sredu zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič.

Optimizam ruskog diplomate svakako je na mestu. Ali, ulazak u organizaciju koja kontroliše 97 odsto svetske trgovine i u čijem je članstvu sada 156 država, podrazumeva da snalaženje u novim uslovima poslovanja neće svima biti lako.

Mada je pristupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rusije STO jednako veliki događaj kao i ulazak Kine 2001, malo je onih koji su spremni da porede dva pomenuta slučaja.

Dok je poslednje decenije svet bio prepravljen jeftinim proizvodima sa logom „Made in China”, ono na šta u Rusiji računaju je – dobitak na unutrašnjem planu: jačanje ekonomije kroz veću potrošnju, veće poreze i veću efikasnost.

Rusija, zahvaljujući izvozu nafte i prirodnog gasa, već sada ima spoljnotrgovinski suficit oko 115 milijardi dolara.

Poslovanje po pravilima STO podrazumeva prilagođavanje izvoznih i uvoznih carina i, u krajnjem rezultatu, pojeftinjenje proizvoda za široku potrošnju. Kako se predviđa, prvi efekti mogli bi da se vide na prometu odeće, kao i sirovina za njenu proizvodnju.

Smanjenje carina na uvozne automobile takođe će u kratkom roku doprineti većem šarenilu na ulicama ruskih gradova. Smanjenje i ostalih carinskih dažbina i njihovo svođenje na prosečnih 10 odsto trebalo bi ruskom potrošaču da približi mnogo toga za šta je, do sada, zavlačio ruku duboko u džep.

To bi, kako se procenjuje, trebalo da znači da će budžet prosečnog ruskog domaćinstva na godišnjem nivou, biti „osnažen” za sedam odsto.

Vođeni tim saznanjem, izvoznici u Rusiju zadovoljno trljaju ruke: bogatije domaćinstvo spremno je i da više potroši, da se okrene skupljoj i kvalitetnijoj robi koju je do sada bilo prinuđeno da izbegava. 

Što se tiče ruskih proizvođača, prvi će blagodeti stupanja u STO osetiti izvoznici koji će sada postati ravnopravni igrači na svetskoj pijaci. Ovo se posebno odnosi na metalurgiju, hemijsku industriju i energetiku.

S druge strane, otvoriće se prostor za ulazak i na tržišta za koja ih do sada nije vezivala, isključivo, prodaja energenata. Ovo će svakako uticati na stabilnost ruske ekonomije u trenucima kada dođe do svetskog kolebanja cena sirovina. Oni koji uspeju da se prilagode novim uslovima imaju šansu da dobro posluju, ostali će morati da stave ključ u bravu, opominju stručnjaci

Kada je reč o uvozu, malo ko se nada značajnijim potresima. Kako tvrde nadležni, rusko tržište dovoljno je snažno da amortizuje sve spoljne napade u tom smislu. Pogotovo što oni neće uslediti preko noći, već postupno tokom narednih godina.

Samo proizvođači hrane nisu spokojni. Oni, po prihvatanju pravila STO i davanja novog prostora uvoznicima, očekuju ne malo problema za svoje poslovanje, posebno kada je u pitanju proizvodnja mesa. Slično razmišljaju i proizvođači poljoprivrednih alatki. Manja proizvodnja hrane, zahtevaće i manje kombajna, traktora i sličnih mašina.   

Ulazak Rusije u klub svetskih trgovaca treba, svakako, tumačiti i kao pozitivan politički poen za Moskvu. Jer, glavni pritisak na Kremlj, o pitanju načina rukovođenja državom do sada, je po pravilu usmeravan na teren ekonomije.

Dobijanje statusa najpovlašćenije nacije, koje podrazumeva članstvo u STO, primoraće američke kongresmene da konačno odustanu od zaklanjanja iza čuvenog Džekson-Vejnikovog amandmana, kojim je poslovanje SAD sa Rusijom bilo uslovljavano određenim političkim ustupcima, pre svega pravom građana na iseljenje. 

Ulaskom u STO Rusija će, definitivno, morati da poradi i na popravljanju sopstvenog imidža kao poslovnog partnera. Na „listi pouzdanosti” Svetske banke, ova zemlja se trenutno nalazi na nezavidnom 120. mestu, mada već danas malo ko poriče da je odavno stupila u klub tržišnih ekonomija.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.