Rusija kontroliše vode Arktika

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2015, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija kontroliše vode Arktika

31.07.2015. -

Rusija već kontroliše vazdušni i morska prostranstva Arktika na rastojanju minimum 500 kilometara od obale, saopštio je novinarima visokopostavljeni izvor u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane aktivno realizuje program osvajanja Arktika koji predviđa stvaranje vojne infrastrukture na arktičkim ostrvima Nova Zemlja, Zemlje Franca Josifa, Šmidta, novosibirska ostrva. Među tim ostrvima i kontinentalnim delom Rusije prolazi Severni morski put, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji je najbrža trasa za plovidbu brodova iz Evrope na Daleki istok.

„Sistem kontrole za na Arktiku dejstvuje na 500 kilometara od obale“, rekao je on.

Prema rečima predstavnika Ministarstva odbrane, taj pravac je jedan od ključnih za bezbednost zemlje na severnim obodima.

Korporacija „RTI“ izradila je globalni sistem koji će u budućnosti omogućiti da uz pomoć automatizovanih sistema upravljanja, satelita, nosilaca informacija na moru i na obali dobija podatke o situaciji u arktičkom regionu. U ovom trenutku sistem se nalazi u fazi izrade i biće završen do 2013. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.