Rusija ipak ne mora da plati 50 miliona dolara Hodorovskom

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ipak ne mora da plati 50 miliona dolara Hodorovskom

Okružni sud u Hagu doneo je danas odluku da Rusija ipak ne mora da plati 50 miliona dolara Mihailu Hodorkovskom, bivšem većinskom akcionaru naftne kompanije Jukos i drugima, što predstavlja veliku pobedu za Moskvu u sporu oko nekadašnjeg naftnog giganta.

Bivši akcionari su nakon izricanja presude obećali da će nastaviti svoju zakonsku bitku za kompenzaciju, i podneti žalbu na odluku suda.

Okružni sud u Hagu je presudom poništio odluku iz jula 2014. godine koju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je doneo Stalni arbitražni sud, u kojoj je navedeno da je Moskva koristila visoka poreska potraživanja kako bi preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine.

Kako je navedeno, Stalni arbitražni sud u Hagu nije bio nadležan za ovaj slučaj.

Osnivač Jukosa Mihail Hodorkovski, protivnik ruskog predsednika Vladimira Putia, kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju.

Hodorkovski je uhapšen 2003. i osuđen 2005. na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije, a Putin ga je pomilovao posle deset godina zatvora.

Rusija je pozdravila odluku suda, navodeći da predstavlja pobedu vladavine prava.

Pozdravljući presudu, portparol Kremlja je rekao da je Rusija svesna "da ovo nije kraj priče".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.