Rusija i UNESKO za obnovu svetinja Kosova i Metohije

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2010, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i UNESKO za obnovu svetinja Kosova i Metohije

21.09.2010. - Rusija ne odustaje od podrške pravoslavnih naroda

Nastavljamo ciklus emisija posvećenih zajedničkom programu Rusije i UNESKA za obnovu svetinja Kosova i Metohije. Naš današnji sagovornik je Predsednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev.

Naš fond više puta pozivao je političko rukovodstvo naše zemlje da obrati pažnju na položaj pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, kaže Valerij Aleksejev. Vlada Rusije dobro shvata važnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << srpskog nacionalnog prisustva na Kosovu, kolevci srpske nacije, srpske duhovnosti. Između ostalog, odluka da se izdvoje sredtva za obnovu pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji nije trenutna improvizacija na međunarodnoj sceni. Podrška nama srodnih slovenskih naroda i braće po veri bila je prisutna u politici naše zemlje nezavisno od postojećeg režima - samodržavlja, komunističke vlasti ili demokratskih snaga.

Takođe se nadamo da će UNESKO, jedna od najuglednijih međunarodnih organizacija, ipak uspeti da predstavi međunarodnoj javnosti snažan poziv za obnovu pravoslavnih crkava, kako bi ovaj plemeniti cilj ipak bio dostignut, i kako na njega ne bi posegnuli ekstremisti, kojih je u kosovskoj pokrajini više nego dovoljno, nastavlja Valerij Aleksejev. U maju ove godine sastajao sam se u Parizu sa Generalnim direktorom UNESKA gospođom Irinom Bokovom. Između ostalog doticali smo i ovaj problem, zato što UNESKO vrlo pažljivo prati razvoj događaja na Kosovu. I nadamo se da će se ovo pitanje i dalje nalaziti u centru pažnje.

Valerij Aleksejev dotakao je bolnu temu - albanski ekstremizam na Kosovu i Metohiji. I zato se postavlja pitanje: kako će ovaj program biti realizovan u današnjim uslovima, kada se čuvanje pravoslavnih svetinja Kosova i Metohije predaje kosovskoj politici, a predsednik Srbije Boris Tadić ide na kompromis sa EU i odlučuje se da izmeni rezoluciju o Kosovu? Da čujemo šta tim povodom misli gospodin Aleksejev?

Takva zabrinutost postoji, naravno, ne samo kod mene, već pre svega u SPC, kod srpskog stanovništva Kosova i Metohije, kaže Valerij Aleksejev. Pa i u celini mnoge društvene i političke snage u samoj Srbiji zabirnute su zbog siguacije. Neophodno je da Evropska javnost, političke vlasti ujedinjene Evorpe, pa i SAD, skrenu na kraju krajeva pažnju na taj problem kako bi program obnove pravoslavnih hramoma bio izveden bez komplikacija. I nadamo se da političko i državno rukovodstvo Srbije, koje je u periodu predizborne kampanje obećalo srpskom narodu da beskompromisno brani ne samo interese kosovskog stanovništva, već i uopšte sam princip nepokolebljivosti teritorijalnog integriteta Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, ispuniti svoja obećanja.

Bilo je to mišljenje presednika Fonda jedinstva pravoslavnih naorda Valerija Aleksejeva o zajedničkom progamu rukovodstva Rusije i UNESKA za obnovu pravoslavnih svetinja Kosova i Metohije.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/abac077/cc-by-nc-sa 3.0

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.