Rusija i SAD ukopani na početnim pozicijama

Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i SAD ukopani na početnim pozicijama

Doradu zahtevaju pitanja strateških odnosa, smanjenja naoružanja, shvatanje šta da se radi kad istekne rok dejstva Moskovskog sporazuma o strateškom naoružanju

Specijalno za „Politiku”

Moskva, 18. marta – Rusija i SAD ostale su na pozicijama od kojih su i počele razgovore u vezi sa američkom protivraketnom odbranom u Evropi i smanjivanjem strateškog naoružanja. To bi, u najkraćem, bili rezultati pregovora ministara odbrane Roberta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gejtsa i Anatolija Serdjukova i spoljnih poslova Kondolize Rajs i Sergeja Lavrova koji su trajali više od šest sati.

Posle razgovora, na konferenciji za novinare, ruski ministar spoljnih poslova Lavrov izjavio je da su Rusija i SAD zainteresovane da se reše problemi protivraketne odbrane na kooperativnoj i ravnopravnoj osnovi.

Među pitanjima o kojima dve strane nisu uspele da se dogovore, pored američke protivraketne odbrane, jeste i pitanje budućnosti Sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja posle isteka njegovog dejstva 1. decembra 2008. godine.

Sjedinjene Države su potvrdile svoju nameru da naprave takozvani treći pozicioni rejon PRO u Evropi. Rusija je svojim gostima predložila drugo rešenje koje je svojevremeno obelodanio Vladimir Putin.– Našu zabrinutost je američka strana primila k znanju. U svakom slučaju, kao odgovor na našu zabrinutost, iako SAD nameravaju da završe rad na trećem pozicionom rejonu PRO, dati su nam važni i korisni predlozi koje ćemo razmotriti – rekao je Lavrov.

Pored toga, ruski diplomata je izjavio da je u toku današnjih pregovora u formatu „dva plus dva" praktično razgovarano o svim sferama saradnje Rusije i SAD. On je zapazio da postoji stalan progres po pitanju realizacije inicijativa ruskog i američkog predsednika, posebno u delu koji se odnosi na atomski terorizam, neširenje oružja masovnog uništenja i razvoj mirne atomske energije. Rusija i SAD takođe planiraju dalji razvoj ekonomske, trgovinske i investicione saradnje. Uz to, dve zemlje će stvarati nove i učvršćivati postojeće mehanizme saradnje u navedenim sferama.– Po pitanju postavljanja američkog PRO-a Rusija ostaje pri svojim stavovima, ali predlozi SAD će biti izučeni – izjavio je posle sastanka ministar odbrane Rusije Anatolij Serdjukov.– Principijelno se naši stavovi nisu izmenili, mada smo danas čuli niz predloga. Nadam se da ćemo ih dobiti u pismenom obliku i da će naši eksperti moći da kažu u čemu se oni sastoje – naglasio je Serdjukov.

On je dodao da je Rusija još jednom dobila „nešto na čemu može da se radi" i da predložene mere treba videti, razumeti, prodiskutovati i tek posle toga doneti odluke i ići dalje. – U svakom slučaju, mi nameravamo da nastavimo taj posao. Naš stav je da pokušamo da se na neki način usaglasimo. Moram da ponovim – za sada ostajemo na svojim pozicijama – naglasio je Serdjukov.

Šef Pentagona Robert Gejts saopštio je da će američka strana već večeras dati Rusiji pismene predloge o merama povećanja poverenja i transparentnosti između dve strane. Gejts se nada da će uskoro moći da čuje rusku reakciju na te predloge. A za sada je Rusija, kako je on rekao, pažljivo saslušala predloge SAD.– Predsednik Putin je napravio značajne beleške onoga što smo mi govorili juče i, naravno, mnogo je postignuto i danas – istakao je američki ministar odbrane. On je još jednom naglasio da objekti i radar PRO-a u Poljskoj i Češkoj neće predstavljati pretnju za Rusiju.

Kondoliza Rajs je precizirala da će Rusija i SAD napraviti zajednički dokument koji će sadržati sve elemente saradnje i svu širinu bilateralnih odnosa.– Mi smatramo da smo se o nekim dokumentima definitivno dogovorili, a ima i onih o kojima još može da se razgovara i na kojima treba raditi – istakla je Kondoliza Rajs.

Prema njenim rečima, doradu zahtevaju pitanja strateških odnosa, smanjenja naoružanja, shvatanje šta da se radi kad istekne rok dejstva Moskovskog sporazuma o strateškom naoružanju.

Ljubinka Milinčić

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.