Rusija i Norveška podelile Barencovo more

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2011, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Norveška podelile Barencovo more

Rusija i Norveška sklopile su posle višedecenijskih pregovora sporazum o podeli spornog dela Barencovog mora radi istraživanja i eksploatacije nafte i gasa na površini od oko 110.000 kvadratnih kilometara.

Sporazum su odoborili parlamenti dve zemlje, a stupa na snagu 7. jula ove godine. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i njegov norveški kolega Jona Gar Stere ratifikovali su sporazum na ceremoniji u Oslu u utorak.

Ovim sporazumom deli se sporni deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Barencovog mora na dva površinski jednaka dela. Taj region postao je pristupačniji pošto je globalno zagrevanje dovelo do otopljavanja leda, a analitičari tvrde da dalje topljenje leda može otvoriti nove, kraće plovne puteve između Rusije, Norveške i Azije.

Državne naftne kompanije obe zemlje izrazile su interes za eksploataciju rezervi nafte i gasa u tom regionu. Ruska kompanija "Gasprom" sarađuje sa norveškim "Statoilom" na bušotini Stokman, 380 kilometara od obale Rusije.

"Moguće ekonomske beneficije su ogromne", rekao je Džejms Niksi, menadžer i istraživač Programa Rusija i Euroazija iz "Četam hausa" tokom posete Norveškoj.

On je rekao da je značaj sporazuma u tome što je ovim priznato da je Arktik mesto buduće trgovine i moguće, budućeg, konflikta i sada će po prvi put biti omogućeno istraživanje i eksploatacija regiona.

Američko Geološko udruženje smatra da Arktik ima oko 30 odsto svetskih rezervi gasa i 13 odsto nafte, ali koje tek treba da budu pronađene.

"Očekivanja su da taj region ima velika nalazišta nafte i gasa jer je utvrđeno da oblast prema istoku ima gasa, kao i oblast prema zapadu", rekao je Džulijan Li, viši analitičar energetike u Centru za globalne energetske studije. Ipak, obzirom da je veliki deo Arktika neistražen, te procene su još nepouzdane.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.