Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i NATO - bolja saradnja

Moskva -- Predsednik Rusije i generalni sekretar NATO-a naveli su tokom razgovora u Moskvi globalni značaj saradnje Rusije i NATO.

Vladimir Putin je na sastanku sa Jap de Hop Sheferom rekao da između NATO-a i Rusije postoje problemi, ali da bi Moskva i Brisel trebalo da sarađuju zarad mira u svetu, prenela je agencija Itar-Tas. To podrazumeva mnogo rada i ne može ići bez problema, ocenio je ruski predsednik i dodao da su odnosi Rusije i NATO u proteklom periodu prošli kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suštinske promene "od konfrontacije do saradnje".

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je ranije danas NATO da ne preduzima korake koji bi kompromitovali bezbednost Rusije

Govoreći na otvaranju sastanka Saveta Rusije i NATO-a, Lavrov je izjavio da su Rusija i NATO suočene sa "teškim radom" na pitanjima kao što su raketni štit, Kosovo i Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi.

Istupajući na sednici Saveta Rusija-NATO na nivou ambasadora, posvećenoj desetogodišnjici saradnje Moskve i Alijanse, Shefer je kazao da je za pet godina postojanja Saveta Rusija-NATO ta organizacija pokazala koliko je korisna, i kako strane mogu da sarađuju "u duhu otvorenosti i poštenja".

Generalni sekretar NATO-a je pozvao na "investiranje" u razvoj saradnje radi stabilnosti i bezbednosti u regionu i u svetu u celini.

Tokom posete Rusiji, Shefer je odbacio ocene da se odnosi Rusije i alijanse pogoršavaju. "Postoje razlike u mišljenjima, ali ne mislim da se odnosi pogoršavaju", kazao je Shefer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.