Rusija i Kina stvaraju zajednički navigacioni prostor

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Kina stvaraju zajednički navigacioni prostor

06.12.2014. -

Rusija i Kina nameravaju da formiraju zajednički navigacioni prostor. Velikim tehnološkim projektom bavi se mešovito preduzeće. Njega će formrati Kineska severna industrijska korporacija (NORINCO) i rusko nekomercijalno partnerstvo GLONASS. Odluka o osnivanju mešovitog preduzeća doneta je u Džuhaju, gde je održan međunarodni aviokosmički salon.

Zajednički projekat već ima osnovu – navigacione sisteme GLONASS i BEIDOU. Preduzeće će popularizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zajedničke tehnologije satelitske navigacije na njihovoj osnovi. Ono će imati svoj Centar za uvođenje zajedničkog produkta u civilnu sferu.

Integracija potencijala Rusije i Kine u sferi satelitske navigacije značajno će proširiti mogućnosti primene kako GLONASS-a, tako i BEIDOU, istakao je potpredsednik Nekomercijalnog partnerstva GLONASS Jevgenij Beljanko:

- I BEIDOU, i GLONASS tehnološki su nezavisni. Sa tačke gledišta potrošača mogućnost korišćenja dva sistema samo povećava pouzdanost određivanja lokacije i kvalitet navigacionog sistema. Ali sa tehničke tačke gledišta GLONASS i BEIDOU solidno dopunjuju jedan drugog. GLONASS se orijentisao u velikoj meri na pokrivanje polarnih oblasti. BEIDOU ima malo pomerenu zonu pokrića ka jugu. Ako se koristi navijacija po zajedničkom sazvežđu, ispada prosto idealna navigacija u okvirima čitave zemljine kugle.

Novo mešovito preduzeće će objediniti tehnologije satelitske navigacije kako bi objedinilo tržišta za plasman zajedničkog proizvoda. Između ostalog navigaciono-inforacione usluge za korišćenje transportnih sredstava oja učestvuju u transgraničnom biznisu. Zato partneri smatraju da je glavni pravac široke saradnje uvođenje jedinstvenih standarda duž čitavog Puta svile. Kina vrlo aktivno gura ovaj projekat koji je inicirao predsednik Kine Si Đinping. Jedinstveni prostor bezbednosti u transportu od Tihog okeana do Atlantskog nije mit, ubeđen je Jevgenij Beljanko:

- To će poći za rukom, zato što je to objektivna potreba biznisa, potreba razvoja, a ne prosto političko rešenje. Naviigaciono-informacioni sistem, gde će biti harmonizovani standardi i zahtevi, obavezno će biti napravljen. Evropa i Rusija imaju navigaciono-informacione sisteme bezbednosti u saobraćaju koji su harmonizovani među sobom. U Rusiji to je ERA-GLONASS, koja stupa u industrijsku fazu od 1. januara 2015. godine. Evropa ima sistem eCall, koji će narednih godina takođe stupiti u eksploataciju. Kazahstan stvara svoj sistem. Ako u Kini bude napravljen sistem tehnološki spojiv sa tri ova sistema, moći će da se govori o jedinstvenom prostoru bezbednosti na putevima od Evrope do Kine. Tačnije, u suštini, duž čitavog Puta svile.

Sajt Kremlja je saopštio da je predsednik RF Vladimir Putin naredio da se osigura finansiranje troškova za funkcionisanje ERA-GLONASS.

Odnosi Rusije i Kine u sferi satelitske navigacije su intenzivirani poslednjih meseci. Posebno pošto je niz zemalja Zapada uveo tehnološke sankcije protiv ruske odbrambene i kosmičke industrije. Kineski proizvođači su izrazili želju da zauzmu oslobođene niše stranih isporučilaca. U tim uslovima kineske vlasti nameravaju da koriguju izvoznu politiku radi uprošćavanja tehnološke saradnje sa ruskim partnerima.

Natalija Kašo,

 

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.