Rusija i Belorusija započele vojnu vežbu Zapad-2021

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2021, 13:58

Rusija i Belorusija započele vojnu vežbu Zapad-2021

Rusija i Belorusija danas su započele vojnu vežbu Zapad-2021 koja će trajati do sledećeg četvrtka.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se aktivna faza vežbi odvijati na devet lokacija u Rusiji i pet u Belorusiji, piše Rojters.

U vežbe je uključeno 200.000 ljudi, 80 aviona i helikoptera, 290 tenkova i 15 mornaričkih brodova, a vojno osoblje iz Jermenije, Indije, Kazahstana, Kirgistana i Mongolije takođe treba da učestvuje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Moskva je objavila snimke ratnih brodova i tenkova koji otvaraju vatru i borbenih aviona kako poleću, a manevri, koji su vrhunac tromesečne vežbe, održavaju se svake četiti godine.

Prema beloruskim državnim medijima, ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko će lično nadgledati vežbe, ali detalji još nisu poznati.

Putin je u razgovoru sa Lukašenkom u četvrtak negirao da su vežbe usmerene protiv bilo koje strane sile, ali je rekao i da su potpuno opravdane s obzirom na povećanu aktivnost NATO u blizini ruske granice.

Zapadna vojna alijansa pozvala je Rusiju da bude transparentna kad je reč o broju učesnika vežbe i najavila da će pažljivo pratiti njene pokrete.

Rusija je pomogla predsedniku Lukašenku da zadrži vlast dok je suzbijao velike proteste prošle godine i hapsio i "isterivao" iz zemlje opozicione predstavnike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija 'ne učestvuje u vojnoj vežbi u Rusiji i Belorusiji'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Sep.2021

Vojska Srbije ne učestvuje u vojnoj vežbi koja se od 10. do 16. septembra održava u Rusiji i Belorusiji, navelo je Ministarstvo odbrane u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE). "Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije ne učestvuje u strateškim vojnim manevrima 'Zapad 2021' koji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.