Izvor: N1 televizija, 21.Okt.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će tražiti sednicu SB UN zbog nuklearnog sporazuma

Iz Rusije stižu burna reagovanja na najave Donalda Trampa da će se SAD povući iz Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa. Rusija najavljuje da će zatražiti zvanična objašnjenja od američkih zvaničnika, ali i sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN.

Izvor: N1

Povlačenje SAD iz sporazuma sa Rusijom o nuklearnim snagama srednjeg dometa moglo bi da izazove rat, izjavio je šef Odbora za međunarodne poslove Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i zatražio sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi se razgovaralo o "kritičnoj situaciji".

"Mi kažemo da američka strana krši pojedine članove dogovora iz 1987. o nukleranim raketama srdenjeg dometa. Lanseri raketa za presretanje svakog trenutka se mogu pretvoriti u lansere raketa srednjeg dometa. Na ovaj način su SAD uništile dogovor, a stalno traže gde mi kršimo sporazum", kazao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson izjavio je da je Britanija "apsolutno odlučno" uz SAD.

Vilijamson je okrivio Rusiju da ugrožava sporazum o kontroli naoružanja i pozvao Kremlj da "zavede red u svojoj kući", prenosi AP.

"Rusija ne poštuje sporazum. Rusija krši dogovor već godinama i ne znam zašto predsdednik Obama nije o pregovarao o povlačenju iz sporazuma. Nećemo im dozvoliti da krše sporazum o nuklearnom oružju i da proizvode nova oružja. Mi želimo sporazum, ali Rusija na žalost ne ispunjava dogovoreno. Zato se povlačimo dok ne počnu da ga poštuju", kazao je Tramp.

Zar u Vašingtonu zaista ne razumeju do čega bi moglo da dovede povlačenje iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, upitao je jedan od potpisnika tog dokumenta Mihail Gorbačov.

Trampov plan on je ocenio kao veliku grešku.

Rusija negira da krši taj sporazum, a Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je američki potez motivisan američkom snom o unipolarnom svetu, sa samo jednom supersilom, javila je agencija RIA Novosti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Tramp uzburkao javnost najavom o povlačenju iz nuklearnog sporazuma

Izvor: N1 televizija, 21.Okt.2018

Iz Rusije stižu burna reagovanja na najave Donalda Trampa da će se SAD povući iz Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa. Rusija najavljuje da će zatražiti zvanična objašnjenja od američkih zvaničnika, ali i sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.