Rusija bi uskoro mogla doneti odluku o izdavanju pasoša građanima Pridnjestrovlja

Izvor: Vostok.rs, 20.Maj.2019, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija bi uskoro mogla doneti odluku o izdavanju pasoša građanima Pridnjestrovlja

Državna duma Rusije bi uskoro mogla doneti odluku o izdavanju ruskih pasoša građanima Pridnjestrovlja, izjavio je poslanik iz stranke "Jedinstvena Rusija" Aleksandar Jarošuk u intervjuu za pridnjestrovljski TV kanal TSV. Prema njegovim rečima, ruska vlada razume probleme svih nepriznatih republika, uključujući Donjecku, Lugansku Narodnu Republiku i Pridnjestrovlje, kao i građane Rusije u ovim regionima. "Za sada je došlo do političke volje za Donjecku i Lugansku Narpodnu Republiku. Mislim da će se takvim zajedničkim radom ubrzo doneti politička odluka koja se tiče i vas", rekao je Jarošuk.
On je naglasio da su na osnovu predloga stanovnika Pridnjestrovlja zakoni neophodni za pojednostavljeni postupak za izdavanja ruskih pasoša već izmenjeni. Osim toga, Moskva će finansirati izgradnju velikog broja objekata u Prinjestrovlju, čija je izgradnja nekada bila započeta, a takođe će regionu obezbediti komunalnu tejniku i trolejbuse, dodao je Jaorušuk. Moldavija i Pridnjestrovljnj kao strane u sukobu učestvuju u pregovorima o u formatu "pet plus dva", s jedne strane Rusija, Ukrajina, OEBS kao posrednici, i Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države kao posmatrači. Pridnjestrovlje, čije stanovništvo više od polovine čijne Rusi i Ukrajinci, pokušalo je da se otcepi od Moldavije u sovjetskim vremenima, bojeći se da će se država pridružiti Rumuniji nakon talasa nacionalizma. Nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti 1992. godine da reše problem silom, Tiraspolj (glavni grad) je zapravo prestao da bude pod kontrolom Kišinjeva (glani grad Moldavije). Kako je izjavio predsednik moldavskog parlamenta Andrian Kandu, Kišinjev je spreman da odbije reintegraciju Pridnjestrovlja kako bi se pridružio Evropskoj Uniji. Operativna grupa ruskih trupa nalazi se u regionu - naslednik 14. kombinovanih snaga, koja je nakon raspada SSSR-a prebačena u nadležnost Rusije. Glavni zadaci operativne grupe su mirovna misija i zaštita skladišta municije.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.