Rusija: Ukrajina i NATO nastavljaju vojne pripreme; Zelenski: Ne želimo rat, ali smo spremni za njega

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2021, 08:59

Rusija: Ukrajina i NATO nastavljaju vojne pripreme; Zelenski: Ne želimo rat, ali smo spremni za njega

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su Ukrajina i NATO nastavili vojne pripreme, i pozvalo ih da se uzdrže od akcija koje mogu dovesti do eskalacije, izvestila je ruska novinska agencija RIA.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je u utorak u video-poruci predsednika Rusije Vladimira Putina da se sastanu bilo gde u Donbasu, kako bi okončali sukobe u tom regionu i ublažili međusobne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tenzije, podseća agencija Rojters.

Ukrajina: Zakon o vojnim rezervistima

Ukrajinski predsednik saopštio je danas da je potpisao zakon kojim se omogućava pozivanje rezervista u vojsku bez objave mobilizacije.

Taj zakon je parlament usvojio prošlog meseca, kako bi se značajno ojačale oružane snaga, zbog rasta napetosti u Donbasu, na istoku zemlje.

Zelenski je naveo da se zakonom omogućava brz prijem rezervista u vojne jedinice i da se time značajno osnažuje njihova borbena efikasnost “tokom agresije”, javlja Rojters.

Zelenski: Ukrajina ne želi rat, ali je spremna za njega

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je veliki broj ruske vojske koncentrisan u blizini granica Ukrajine, zbog čega ta zemlja zajedno sa međunarodnim partnerima zahteva njeno povlačenje.

U saopštenju koje je Vlada Ukrajine dostavila medijima u Beogradu, navodi se da je Zelenski rekao da Ukrajina ne želi rat, ali da je spremna za njega.

"Da li će Ukrajina prestati da se bori za mir diplomatskim putem? Nikad. Da li će se Ukrajina u svakom slučaju braniti? Uvek. Mi smo nacija koja stvara, a ne nacija koja razara. Mi ne uništavamo druge zemlje i narode. Ali to ne znači da ćemo dozvoliti da nas unište. I svi smo spremni... da zaštitimo našu zemlju. Jer drugu nemamo", rekao je ukrajinski prtedsednik.

Zelenski je naveo da se na nedavnim sastancima savetnika "Normandijske četvorke" i podgupe za pitanja bezbednosti, razgovaralo o nastavku režima potpunog prekida vatre, ali da je Rusija odbila da podrži zajedničku izjavu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠTA BI SA ŽELJOM ZA OKONČANJEM TENZIJA U DONBASU? Zelenski potpisao novi zakon, Kijev povećava vojne kapacitete

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2021

Prošle nedelje pozvao je Putina da održe važan sastanak..Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se rezervisti pozivaju na služenje vojnog roka bez najave mobilizacije, saopštio je njegov kabinet...Rojters prenosi da taj zakon, koji je usvojen od parlamenta krajem marta,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Ukrajina usvojila zakon o vojnim rezervistima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Apr.2021

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se omogućava pozivanje rezervista na služenje vojske bez objavljivanja mobilizacije, saopštila je 21. aprila njegova kancelarija. Ovaj zakon usvojen je u vreme kada Rusija gomila trupe blizu ukrajinske granice i kada se sve više krši...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.