Rusija: Politizovana inicijativa o sudu za MH-17

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2015, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Politizovana inicijativa o sudu za MH-17

31.07.2015. -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je žaljenje što su inicijatori za stvaranje međunarodnog tribunala za istragu pada Boinga MH17 kod Donjecka politizovali ovo pitanje i požurili da donesu odgovarajuću rezoluciju Saveta Bezbednosti UN, kaže se u saopštenju spoljnopolitičkog resora.

„Naša uporna objašnjenja ovakvog neblagovremenog i kontraproduktivnog koraka koji je bez presedana u prošlosti, mnogo pre završetka istrage o padu ’boinga‘, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nisu bila prihvaćeni“, navode u MIP-u.

„U ovim okolnostima, Ruska Federacija koja svim snagama želi da spreči raskol u SB UN i pitanje prevede u konstruktivni pravac, nije smatrala mogućim da propusti nametanje Savetu bezbednosti politizovanu odluku i glasala je protiv nje“, ističu u MIP-u.

Ruski spoljnopolitički resor je naglasio da Moskva osuđuje obaranje malezijskog aviona i još jednom izrazila najdublje žaljenje rođacima putnika i članova posade.

U MSP-u Rusije su podsetili da od trenutka donošenja rezolucije 2166 u SB UN od 21. jula 2014. godine koja ostaje jedino prihvatljiva osnova međunarodne saradnje u interesima nezavisne i transparentne istrage obaranja aviona, Moskva je više puta izlazila sa predlozima za uključivanje potencijala SB u praćenje istrage.

„Upravo zbog toga Rusija je pripremila projekat rezolucije SB UN, oslanjajući se na rezoluciju 2166, u kojoj se široko koriste mehanizmi UN radi brzog završetka pune, transparentne i međunarodne istrage, koja izaziva poverenje, katastrofe za naknadno traženje najbolje prihvatljive formule suđenja. Tako puna realizacija rezolucija 2166 pomoći će da se utvrdi ko je krivac i treba da bude kažnjen“, navode u ministarstvu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije izglasao formiranje tribunala koji bi se bavio „istraživanjem“ uzroka pada malezijskog aviona MH-17 nakon što je Rusija održala obećanje da će staviti veto na nacrt rezolucije.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Opet glasanje u SB UN o tribunalu za MH-17?

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2015

31.07.2015. -..Malezija, Australija, Holandija, Belgija i Ukrajina predložiće Savetu bezbednosti UN da ponovo glasa za stvaranje međunarodnog tribunala o istrazi pada malezijskog „boinga“ u Donbasu...Šef diplomatije Ukrajine Pavel Klimin izjavio je agenciji „Asošijeted pres“, da će u narednim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.