Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba

Izvor: Politika, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba

Navodne reči ruskog predsednika Putina interpretirao novinarima slovenački šef diplomatije Rupel posle sastanka sa Kondolizom Rajs

Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 27. januara – Ukoliko EU, zajedno sa SAD i NATO-om, bude jedinstvena u nastojanjima za rešenje za Kosovo, onda će to biti takva sila i autoritet da će joj se biti teško suprotstaviti, odgovorio je Dimitrij Rupel, slovenački ministar spoljnih poslova, na pitanje novinara znači li to da je posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jučerašnjeg sastanka NATO otpisano dogovaranje s Rusijom o statusu Kosova. "Naravno da znamo da postoje i pokušaji ubeđivanja Rusa", rekao je Rupel, uz napomenu da su Rusi "davali prilično različite stavove, tu i tamo pozitivne, tu i tamo negativne".


"Poznat je stav predsednika Putina da Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba", kazao je Rupel, prenoseći reči američke državne sekretarke Kondolize Rajs (sa jučerašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova država NATO-a) da se o Kosovu "nastavljaju razgovori s Rusijom" pošto "nije moguće rizikovati poniženje ni jednog od naroda na zapadnom Balkanu". Slovenački ministar, koji je učestvovao na sastanku NATO, tvrdi da je Rajsova bila "veoma pozitivna i optimistična" u vezi s jedinstvom EU i NATO-a prema Kosovu, jer se "dosad, do rezultata izbora (u Srbiji), čekalo s nekim većim zahvatima ili dogovorima, a uistinu smo svi zajedno želeli da se situacija u Srbiji prvo stabilizuje s izborima".

Rupel je kolegama iz NATO-a preneo, na dvočasovnom "transatlantskom ručku", kome su prisustvovali ministri spoljnih poslova iz NATO-a i EU, da se "samo još jedna trećina srpskog izbornog tela identifikuje s Miloševićem odnosno s pređašnjim režimom". Za NATO, kako je preneo, glavni problem na Kosovu nisu standardi ni zaštita manjina, već bezbednost – policije. "Ukoliko bi se debata (o statusu) odužila, policajci (na Kosovu) bili bi izloženi većoj opasnosti nego inače", obaška što se u Beogradu danas "svašta dešava", jer su "počeli razgovori između srpskih stranaka", a "Kosovo ih samo komplikuje", objašnjava Rupel. "Bojimo se da se razgovori o konačnom statusu Kosova ne oduže previše, pa bi se zato nenamerno odugovlačilo i s raspravom u Savetu bezbednosti UN, što bi mnoge navelo da potraže alternativna rešenja – izuzev nas koji poznajemo rešenje čiji je autor Ahtisari".

Rupel podvlači da samo jedinstvo NATO-a i EU može presudno da utiče na rezoluciju UN o statusu Kosova, a onda "ne bismo morali da se bojimo veta". Više puta je naglasio stav "da ne može biti alternativnih rešenja" za pitanje Kosova i da bi "odugovlačenje statusa bilo lakomisleno". Rupel nije hteo da otkrije detalje Ahtisarijevog papira, ali je natuknuo da se "dešavaju određeni koraci, određene promene koje će najverovatnije doneti promenu statusa, a koje će poštovati rezultat poslednjih izbora u Srbiji ali i Ahtisarijev plan".

Ključno je da se posle izbora u Srbiji mora prestati s bežanjem u kratkoročna rešenja i krenuti u dugoročna, smatra Rupel, a sve to može samo pomoći privredi u regionu. Posebno što se srpska privreda "još uvek tetura".

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 28.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.