Rusi i Ukrajinci razmenili zarobljenike

Izvor: Vostok.rs, 03.Jan.2024, 22:36

Rusi i Ukrajinci razmenili zarobljenike

Ministarstvo odbrane Rusije je u sredu saopštilo da je 248 svojih pripadnika pušteno iz ukrajinskog zarobljeništva. Ukrajina je saopštila da je zauzvrat oslobođeno 230 njenih ratnih zarobljenika.
Vraćanje zarobljenog osoblja rezultat je „složenog pregovaračkog procesa“ koji je omogućio „humanitarno posredovanje“ Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštila je ruska vojska. Oslobođenim zarobljenicima se pruža medicinska i psihološka pomoć, a Vazdušno-kosmičke snage Rusije će ih prevesti kući na lečenje i rehabilitaciju u vojno-medicinske ustanove. Ubrzo nakon ruskog saopštenja, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na svom Telegram kanalu objavio da je oslobođeno i „više od 200“ ukrajinskih vojnika. Kasnije je izjavio da je tačan broj bio 230. Nijedna strana nije pominjala zatvorenike druge strane u svojim izjavama. Razmena u utorak je navodno bila najveća od celog sukoba do sada. Poslednja javna razmena ratnih zarobljenika bila je početkom avgusta 2023. i uključivala je 22 vojnika sa svake strane. U intervjuu početkom decembra za AP, Zelenski je izjavio da se i dalje dešavaju male, lokalne razmene, tvrdeći da je Kijev uspeo da povrati oko 100 ljudi na ovaj način. Izvor: RT (F)  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.