Rusi i Bocvana traže nove rudnike dijamanata

Izvor: Blic, 24.Mar.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi i Bocvana traže nove rudnike dijamanata

Zajedničko preduzeće najvećeg ruskog proizvođača dijamanata "Alrosa" i "Bocvana dajamonds" dobilo je licencu za istraživanje novog polja u Bocvani sa ciljem da se pronađu nove rezerve dijamanata.

Vlada Bocvane dala je licencu lokalnom ogranku kompanije "Atlas minerals", a geolozi "Atlas mineralsa" i nekoliko stručnjaka iz Rusije počeli su 2014. godine istraživanja blokova u polju Orapa, 10 kilometara od aktivnog rudnika dijamanata Karova.

Tim je pronašao veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koncentaciju kimberlita (minerali koji sadrže dijamante), a troškovi od oko milion dolara godišnje, biće ravnomerno podeljeni. Zajedničko preduzeće počelo je sa radom avgusta 2013. godine, a ranije su bili objavljeni podaci da Orapa raspolaže rezervama dijamanata od 85 miliona karata, sa 10 do 15 odsto dijamanata kvaliteta dragulja.

Alrosa je grupa ruskih dimanatskih komanija koje se bave istraživanjima, eksploatacijom, proizvodjom i prodajom dijamanata u ruskoj Jakutiji i regionu Arhangelska. Najveći akcionari su Ruska federacija sa 44 odsto udela i Republika Jakutija sa 25 odsto.

Alrosa je prisutna na afričkom kontinentu od početka 1990. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Alrosa i Bocvana dajamonds traže nove rezerve dijamanata

Izvor: Capital.ba, 25.Mar.2015, 08:00

MOSKVA, Zajedničko preduzeće najvećeg ruskog proizvođača dijamanata „Alrosa“ i „Bocvana dajamonds“ dobilo je novu licencu za istraživanje novog polja u Bocvani sa ciljem da se pronađu nove rezerve dijamanata. Vlada Bocvane dala je licencu loklanom ogranku kompanije „Atlas mineralsu“,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.