Rušenje je već počelo; Rusi kreću u veliki napad, 40.000 vojnika je spremno?

Izvor: B92, 04.Feb.2024, 22:25

"Rušenje je već počelo"; Rusi kreću u veliki napad, 40.000 vojnika je spremno?

Ukrajina tvrdi da je Rusija okupila 40.000 vojnika i 500 tenkova naspram istočnog grada Кupjanska.

Očigledno je da tolika vojska ima za cilj da povrati ogroman deo Harkovske oblasti koju su Rusi nakratko okupirali 2022. godine - sve dok Ukrajina tokom kontraofanzive nije oslobodila veći deo regiona.

Sve istočno od velike reke Oskil predstavlja cilj Moskve.

"Ruska Federacija planira da zauzme celu Donjecku i Lugansku oblast i deo Harkovske oblasti do reke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oskil do marta 2024. godine", objasnio je ukrajinski centar za odbrambene strategije.

Reka teče kroz Кupjansk sa severa.

Magazin Forbs navodi da je mart krajnji rok jer će tada biti održani predsednički izbori u Rusiji i da bi delić Harkova bio poklon ruskom predsedniku Vladimira Putinu.

Kupjansk i okolinu brani oko 10 ukrajinskih brigada sa oko 20.000 vojnika i stotinama tenkova i drugih borbenih vozila i haubica. Međutim, vojnici i vozila nisu problem za Ukrajince.

Problem je municija.

Sjedinjene Američke Države su bile jedan od najvećih donatora granata od 155 milimetara za najbolje ukrajinske velike topove, ali su republikanci u američkom Кongresu prošle jeseni prekinuli pomoć Ukrajini.

Dnevna količina granata ukrajinskih snaga pala je za dve trećine na samo 2.000 komada dnevno. Ruske snage u međuvremenu ispaljuju čak 10.000 granata dnevno i to prema navodima Forbsa zahvaljujući stalnom snabdevanju municijom iz Severne Кoreje.

Nova prednost Rusije u vatrenoj moći omogućava joj da koncentriše artiljeriju bez mnogo straha od ukrajinske protivbaterijske vatre i da usmeri koncentrisane baterije na naseljene centre .

"Situacija osnažuje Rusiju da primeni dobro poznati pristup sistematskog uništavanja urbanih područja čineći ih neodbranjivim", objasnio je ukrajinski analitički tim Frontelidžens insajt.

Rušenje je već počelo.

"Naši satelitski snimci otkrivaju trajnu i intenzivnu artiljerijsku štetu oko Кupjanska", navodi Frontellidžens insajt.

Institut za proučavanje rata u Vašingtonu upozorava da će nedostatak artiljerije i kašnjenja u zapadnoj bezbednosnoj pomoći stvoriti neizvesnost u ukrajinskim operativnim planovima.

"To bi moglo da natera ukrajinske snage da donesu teške odluke o davanju prioriteta određenim sektorima fronta u odnosu na sektore gde ograničeni teritorijalni zastoji najmanje štete", navodi Institut za proučavanje rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.