Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: Bez jednostranih poteza

Slovenija posle 10. decembra neće preduzimati nikakve jednostrane poteze u vezi sa Kosovom i Metohijom i svoj stav će uskladiti sa ostalim članicama Evropske unije, izjavio je juče u Beogradu šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Na pitanje šta će Slovenija učiniti ako u EU ne bude jedinstva u slučaju eventualnog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta, Rupel tvrdi da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU biti jedinstvena po tom pitanju i da će Slovenija učiniti sve da ne bude podeljenih stavova oko budućeg statusa Kosmeta. "EU je jedinstvena kad su u pitanju važna pitanja", podvukao je Rupel.

Šef diplomatije Slovenije, koja će 1. januara sledeće godine preuzeti predsedavanje EU, naglasio je podršku pregovorima kojima rukovodi posrednička "trojka" Kontakt grupe.

Jeremić je ponovio da se Srbija zalaže za kompromisno rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu i biti u domenu međunarodnog prava. "Samo takvo rešenje bi omogućilo integraciju zapadnog Balkana u Evropsku uniju", rekao je šef diplomatije Srbije.

Zato je, kako je naveo Jeremić, od velike važnosti to što i Ljubljana i Beograd vide proces stabilizacije i pridruživanja Srbije EU i proces rešavanja budućeg statusa Kosmeta kao dva odvojena politička procesa.

Jeremić je izrazio očekivanje da će Srbija dobiti status kandidata tokom šestomesečnog predsedavanja Slovenije EU, pohvalivši inicijativu slovenačkog premijera Janeza Janše u Evropskoj komisiji da se Srbiji u skorije vreme dodeli status kandidata.

Šef slovenačke diplomatije je podsetio da Srbija mora prethodno da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom, naglasivši da EU treba da "definiše šta je to puna saradnja". "Slovenija na sastancima u Briselu insistira na tome da je EU ta koja treba da definiše šta znači puna saradnja sa Hagom", rekao je Rupel i dodao da Ljubljana smatra da srpska vlada puno radi na tom pitanju, a da je Slovenija spremna da započne polemiku sa svima koji "to poriču".

Rupel je, tokom jednodnevne posete Beogradu, razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom. Tadić je Rupelu preneo da Srbija ubrzano želi da nastavi evropske integracije, da "radi na završetku saradnje sa Haškim tribunalom i da državni pregovarački tim za Kosovo konstruktivno učestvuje u pregovorima kako bi se našlo rešenje prihvatljivo za obe strane.

Premijer Vojislav Koštunica ocenio je u razgovoru sa Rupelom da bi priznavanje jednostrane nezavisnosti Kosova bilo "nasilno ukidanje Rezolucije 1244 koju su usvojile Ujedinjene nacije". Kaklo se navodi u saopštenju Vlade Srbije, premijer je rekao da bi to značilo da je "politika sile postala jača od UN".

Kako je najavljeno, Rupel će u okviru svoje balkanske turneje posetiti i Skoplje i Prištinu.

Tanjug – Beta

-----------------------------------------------------------

Tadić: Odluka samo u SB UN

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče, povodom Dana UN, da Srbija poštuje izuzetan značaj i ulogu svetske organizacije, posebno Saveta bezbednosti, u održavanju mira i bezbednosti u svetu, kao i u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica UN. On je istakao da se Srbija zalaže za doslednu primenu Povelje Ujedinjenih nacija, kao temelja savremenog međunarodnopravnog poretka. "Insistirajući na poštovanju svog teritorijalnog integriteta, zalažemo se da se do kompromisnog rešenja za budući status Kosova i Metohije dođe diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima uz puno poštovanje Povelje UN", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je podsetio da se pregovori odvijaju pod okriljem Kontakt grupe, ali da legitimnu odluku o budućem statusu Kosmeta može doneti samo Savet bezbednosti UN. "Jedino odluka te institucije može imati uporište u međunarodnom pravu", istakao je Tadić, prenela je pres-služba predsednika Srbije.

Beta

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.