Izvor: Blic, 10.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari spaseni posle dve nedelje

Rudari spaseni posle dve nedelje

Dvojica australijskih rudara, koji su 14 dana bili zaglavljeni u jami na kilometar dubine, oslobođeni su nakon što su spasilačke ekipe iskopanim tunelom uspele da dopru do njih.

Brant Veb (37) i Tod Rasel (34) od 25. aprila su bili zaglavljeni 1.000 metara ispod površine, u rudniku zlata Bejkonsfild na ostrvu Tasmanija na jugu Australije. Treći rudar Leri Najt (44), koji je krenuo sa njima, poginuo je na ulasku u jamu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
'Obojica rudara, i Brant i Tod, izašli su iz tunela i dobro se osećaju', izjavio je menadžer rudnika Metju Džil.

Rudari su, tokom proteklih 14 dana, ipak kroz jednu plastičnu cev dobijali hranu i svežu vodu, kao i odeću, digitalnu kameru i mini vokmen.

Oni su izašli u žutim jaknama, sa rudarskim šlemovima na glavi i uključenim lampama. Potom su prišli tabli i otkucali kartice, čime su označili da je njihova smena završena. Uzvicima sreće pozdravili su ih okupljeni i porodica.

Televizijske stanice su prekinule redovan program kako bi izvestile da su Rasel i Veb spaseni, a tim povodom oglasilo se i crkveno zvono koje nije korišćeno od kraja Drugog svetskog rata.

Miniranje rudnika spada u najopasnije poslove na svetu. Svake godine oko 10.000 rudara pogine na poslu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.