Rosin se vratio u Prištinu

Izvor: Politika, 10.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rosin se vratio u Prištinu

Premda se imenovanje Lorensa Rosina za prvog zamenika šefa Unmika čini kao protokolarna odluka Ban Ki Muna, biografija ovog penzionisanog američkog diplomate navodi na zaključak da SAD žele da na Kosovu u narednom periodu imaju čoveka od velikog poverenja, koji važi za svojevrsnog "kosovskog specijalca". Po treći put na službi u južnoj srpskoj pokrajini, pedesetpetogodišnji diplomata zameniće Stivena Šuka, protiv kojeg je unutrašnja kontrola UN započela istragu o navodnim vezama sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ženama zaposlenim u Misiji UN, kao i vezama sa haškim optuženikom Ramušem Haradinajem. Da je Rosin čovek koji "u prste" zna prilike na Kosovu i celom Balkanu, potvrđuje činjenica da je upravo on bio prvi čovek Misije SAD u Prištini neposredno posle bombardovanja NATO-a, pri čemu je tada rukovodio svim američkim političkim potezima u vezi sa Kosovom. Štaviše, pre dolaska na Kosovo, svoje poznavanje balkanskih prilika Rosin je vežbao kao direktor Ureda za pitanja južne i srednje Evrope pri Stejt departmentu tako što je kreirao američku političku platformu prema šest zemalja istočnog Jadrana, uključujući i rešavanje kosovske krize. Iako se sa pregovora Srba i kosovskih Albanaca u Rambujeu i Parizu svi sećaju Madlen Olbrajt kao glavnog "kuvara" iz američkih redova, upravo je Lari Rosin predvodio američke diplomate i bio svojevrsna veza američke administracije sa političkim i vojnim vođama na Kosovu.

Osim toga, novi zamenik šefa Unmika je svojevremeno na Kosovu nadzirao rad svih agencija američke vlade, pri čemu je imao poseban zadatak da prati primenu planova o razminiranju, podeli humanitarne pomoći i oceni stepena zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Ipak, 2001. godine zamenjuje Vilijema Montgomerija na mestu ambasadora SAD u Zagrebu, da bi se koju godinu kasnije vratio na Kosovo kao prvi zamenik tadašnjeg šefa Unmika Sorena Jesena Petersena. Iako je čak došao u sukob sa albanskim medijima na Kosovu, braneći prava dečanskih monaha, Rosin će među Srbima ostati upamćen kao čovek koji je potpisao uredbe kojima se na Kosovu osnivaju ministarstva pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i utvrđuje okvir Kosovske policijske službe.

Štaviše, prilikom odlaska sa ove dužnosti u februaru pretprošle godine, Lari Rosin je procenio da će 2006. godina biti godina u kojoj će možda Kosovo postati nezavisno, i to ne samo zato što je to politika Unmika ili šefa te administracije, nego zato što su to u poslednje vreme izrekle mnogobrojne međunarodne diplomate.

Inače, pre nego što je postao stručnjak za Balkan, Rosin je bio u diplomatskim misijama u Španiji i Holandiji, potom zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, a u Savetu za nacionalnu sigurnost kao viši direktor za strateško planiranje i jugoistočnu Aziju. U svojoj karijeri ovaj iskusni diplomata učestvovao je u radu američke pregovaračke misije koja je omogućila američkim vojnicima mirno iskrcavanje na tlo Haitija, a 1983. godine je čak učestvovao u vojnoj intervenciji na Grenadu, u sklopu američkih snaga za posebne operacije. Sve ovo doprinelo je da, posle penzionisanja u američkoj diplomatiji, od 2004. do 2006. bude pomoćnik generalnog sekretara UN, kao i zamenik šefa Misije UN na Haitiju. Protekle godine, Rosin, koji govori španski, holandski i srpski, radio je kao viši međunarodni koordinator pri koaliciji "Sačuvajmo Darfur", koja okuplja nevladine organizacije za ljudska prava. Dolaskom na Kosovo, Lari Rosin nastavlja svoje službovanje u UN.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.