Ronald Regan: sve velike promene u Americi počinju za stolom

Izvor: Vostok.rs, 03.Mar.2011, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ronald Regan: sve velike promene u Americi počinju za stolom

03.03.2011. -

U februaru 2011. godine SAD obeležile su stogodišnjicu rođenja 40. predsednika Ronalda Regana. Povodom jubileja kuvari iz Kalifornije (a svojevremno Regan je bio guverner ove države) ispekli su gigantsku predsedničku tortu. Kulinarski proizvod bio je težak oko 180 kilograma, na njega je otišlo 45 kilograma brašna, 90 kilograma šećera i šećera u prahu, 54,4 kilograma putera i 400 jaja. Torta je bila ukrašena figurom beloglavog orla napravljenom od čokolade, teškom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 23 kilograma, a gornji sloj predsedničkog kolača bio je preliven sirupom sa žele- bombonama.

Regan je vrlo voleo da slavi rođendane, obožavao je čokoladu i držao je u svom avionu u rezervi bar jednu čokoladnu tortu.

A omiljena Reganova poslastica bile su žele bombone. Ove raznobojne slatkiše Ronald Regan je počeo da jede ubrzo pošto je 1967. postao guverner Kalifornije. Pomoću njih pokušavao je da pomogne sebi da se suzdržava od pušenja pošto je ostavio cigarete.

Predsednik je tvrdio da može da prepozna karakter čoveka samo po tome kako on jede žele bombone.

Regan i njegova supruga doručkovali su obično zajedno u 7.45. Prva dama Amerike pridvala je veliku pažnju tome da na jelovniku budu zdrava jela sa minimalnim sadržajem masti i holesterola. Dan je za predsednički par započinjao pahuljicama, obranim mlekom, svežim voćem i kafom bez kofeina. Jaja su za doručak služili jednom nedeljno – rovita ili na oko.

Predsednik je dopunjavao svoj doručak parčetom tosta ili domaćim keksom-mafinom.

Regan je kao predsednik voleo jednostavna jela kojima je navikao da se hrani ranije. Uživao je u takvim običnim jelima kao što je rolat od mesa i hamburter-supa. Ova obična supa od goveđeg buljona, posnog goveđeg mlevenog mesa, svežeg paradajza i kukuruza, koja se služi sa komadom zapečenog francuskog hleba sada je čuvena kao supa Rondalda Regana. Drugi favorit predsednika bile su makarone sa sirom – njihov recept se može naći u kuvaru Bele kuće, koji je sastavio šef kuhinje predsedničke rezidencije Henri Haler. U sastav sosa kojim se prelivaju makarone ulaze jaja, puter, mleko, sir čedar i senf.

Predsednik je obično ručao u Ovalnom kabinetu Bele kuće, davao je prednost lakim jelima – na primer, supi, hlebu i lakom desertu.

Voleo je italijansku supu minestrone sa velikom količinom svežeg italijanskog helba, supu od sočiva sa sitno narezanim kobasicama, supu od crnog boba i škotsku čorbu sa ječmom.

Napuštajući u januaru 1989. Belu kuću, Ronald Regan je održao oproštajni govor. Odlazeći predsednik govorio je o američkom patriotizmu, o težnji ka slobodi i o budućnsoti. I u tom govoru on je izrekao ove reči: Sve velike promene u Americi zapičinju za stolom za večerom.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.