Romni omaškom predstavio Rajana kao budućeg predsednika

Izvor: Blic, 11.Avg.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romni omaškom predstavio Rajana kao budućeg predsednika

Republikanski kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Mit Romni napravio je danas lapsus i predstavio na jednom skupu Pola Rajana, svog kandidata za potpredsednika, kao "budućeg predsednika SAD."

- Pozdravimo zajedno budućeg predsednika SAD Pola Rajana - rekao je Romni uz široki osmeh, ustupivši mesto na bini Rajanu.

Nekoliko trenutaka kasnije on se vratio na podijum.

- Poznat sam po tome što tu i tamo napravim grešku. Ali sa ovim momkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisam napravio grešku - rekao je on, ali je, ipak, precizirao i da je kongresmen iz Viskonskina "budući potpredsednik SAD".

Rajan važi za republikanca koji može da predstavlja most između republikanskog establišmenta i ekstremnijeg desničarskog pokreta Čajanka koji insistira na maksimalnom smanjenju vlade i poreza.

Rajan je tvorac veoma konzervativnog i kontroverznog dugoročnog budžetskog plana koji predviđa bilionsko smanjenje saveznog budžeta i uživa veliko poštovanje među republikancima u Predstavničkom domu.

Izborom ovakvog partnera u predizbornoj trci, Romni je pokušao da popravi i sopstveni imidž među konzervativcima i da popravi negativni utisak koji je o njemu stvoren zahvaljujući kampanji demokrata.

Rajan je danas za lošu ekonomsku situaciju optužio aktuelnog predsednika SAD Baraka Obamu.

- Nažalost, predsednik Obama je postao deo problema, a Mit Romni je rešenje za ekonomiju koja treba da se oporavi od najgore recesije za poslednjih nekoliko decenija - rekao je on.

Republikanci će u predstojećoj kampanji predstaviti "smela, konkretna i izvodiva" ekonomska resenja, rekao je Rajan u prvom zajedničkom pojavljivanju u muzeju američke ratne mornarice u Norfolku.

Rajan i Romni će odatle krenuti na četvorodnevnu turneju autobusom tokom koje će obići veliki broj američkih saveznih država. Romni (65) i Rajan (42) će se na izborima za predsednika SAD 6. novembra suprotstaviti aktuelnom predsedniku Baraku Obami i potpredsedniku Džozefu Bajdenu.

Ocenjuje se da bi Rajan, predsedavajući kongresnog komiteta za budžet, kampanji republikanaca mogao da donese izvesnu mladalačku energiju pred konvenciju u Tampi krajem meseca, gde će Romni biti zvanično nominovan za predsedničkog kandidata.

Američki mediji su ranije ocenili da bi Romniju sada odgovaralo da se promeni tema kampanje, posle gafova i loših vesti sa njegove prve evropske turneje i napada iz Obaminog štaba zbog neotkrivanja poreskih prijava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.