Romi u bosanskom naselju Varda proslavili Đurđevdan

Izvor: N1 televizija, 06.Maj.2018, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi u bosanskom naselju Varda proslavili Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Đurđevdan - Svetog velikomučenika Georgija. Đurđevdan je i veliki praznik za sve Rome Balkana, bez obzira na religijsku grupu kojoj pripadaju, kojeg oni zovu na romskom Ederlezi. Đurđevdan Romi slave kao dolazak proleća, i to je za njih veliki praznik.

Donosimo vam deo atmosfere sa slavlja u romskom naselju Varda u Kaknju.

Gusti dim iz dvorišta gotovo svake porodice, odaje da je Đurđevdan, i pre nego zađete u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Vardu, romsko naselje u Kaknju.

"Juče smo mi bili na reci. U pet sati smo otišli, natočili vode. Neki su se malo okupali. Nabrali smo malo žare, vrbe. Ovde smo palili vatru, radi zmija i to. Skuvali smo jaja, pripremili jagnje", kazao je Mehmed Seferović.

Ibri Ramiću je Đurđevdan čestitalo sedamdeset unuka.

"Toliko je. Istina je to, to nije laž. Jer, ja imam petoro dece. Šestoro sam imao, jedan je poginuo u ratu. Od svakog sina imam četvoro, petoro, šestoro dece. Oko mene se skupe, gledaju me, paze me, štite me, nemam reči", kaže.

U sredini gde su očevi i dedovi poput generala, a zajednica, prema tome, izrazito patrijarhalna, želeli smo da čujemo i ženski glas:

"Ja ne bih želela da se udam, dok moja mati ne umre. Želela bih da živim sa materom. Kada narastem, volela bih da budem učiteljica, ali ja ne idem u školu i ja nikako ne mogu biti", kazala je Alina koja ima 11 godina.

Istu sudbinu imala je i Smaila. Dečije želje zamenila je srećom u krugu porodice. Kaže da je srećna. Pored zdravlja, ipak, ima još đurđevdanskih želja:

"Da deca idu u školu, da su školovani kad idu naša deca, da ne kažu, idu Romi. Mi smo ljudi kao i svi, od jednog smo čoveka. Nismo mi ispali iz jedne vrste, a iz druge muslimani, Hrvati, Srbi. Mi smo svi od jednog čoveka", rekla je Smaila Sejdić.

Đurđevdan je ipak prilika da se na svakodnevne probleme zaboravi, uz razne običaje. Žarenje je jedan od njih.

"To te blagosiljam, da si živa i zdrava, puno godina u zdravlju i veselju, ti i tvoja deca i porodica."

Dobili smo i jaja. Treba ih staviti u vodu pre kupanja i poželeti zdravlje i napredak, objasnila nam je Smaila.

Nekada su Romi na ovaj dan pokretali čerge i kretali na dalek put. Danas Vardu ne napuštaju, ali su stare običaje najradosnijeg praznika ipak zadržali do danas.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.