Izvor: B92, 27.Sep.2009, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rok za Gvantanamo teško ostvariv

Vašington -- Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da će biti teško ispuniti rok koji je predsednik Barak Obame postavio za zatvaranje zatvora Gvantanamo.

Sekretar Gejts je u intervjuu na američkoj TV stanici "Ej-Bi-Si" (ABC) rekao da je on bio među zvaničnicima koji su se zalagali za postavljanje roka za zatvaranje Gvantanama, uz ogradu da je produženje moguće ukoliko se zaključi da to "nije moguće uraditi na vreme".

Predsednik Obama je odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle stupanja na dužnost u januaru najavio da će za godinu dana zatvoriti kontroverzni zatvor na kubanskoj teritoriji u kome se trenutno nalaze 223 zatvorenika osumnjicena za terorizam, podsetio je Rojters.

Zatvor u bazi Gvantanamo uspostavila je administracija bivšeg predsednika Džordža Buša 2002. i u njemu su držani osumnjičeni za terorizam, uhvaćeni tokom invazije međunbarodnih koalicionih snaga koje su u ratu u Avganistanu predvodile Sjedinjene Američke Države.

Neki od pritvorenika trebalo bi da budu prebačeni u inostranstvo, dok bi drugima moglo da bude suđeno pred američkim vojnim tribunalima ili sudovima, navela je britanska novinska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.