Rohani: Američka zavera protiv Irana osuđena na propast

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Feb.2019, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani: Američka zavera protiv Irana osuđena na propast

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da je američka zavera protiv Irana osuđena na propast, obraćajući se okupljenim građanima u Teheranu povodom 40 godina od osnivanja Islamske Republike Irana.

Nekoliko hiljada Iranaca okupilo se danas u Teheranu na obeležavanju smene vlasti šaha Muhameda Reze Pahlavija 11. februara 1979, deset dana posle povratka ajatolaha Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske Republike Irana.

"Prisustvo naroda danas na ulicama znači >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da neprijatelj neće nikad postiči svoje demonske ciljeve", rekao je Rohani osuđujući "zaveru SAD, cionista i drugih reakcionarnih država" Bliskog istoka protiv Irana.

Okupljeni građani su pored iranskih zastava nosili portrete Homeinija i sadašnjeg ajatolaha Alija Hameneija. Iranci nose i plakate s natpisima "Smrt Americi", "Smrt Izraelu" i "Dole Velika Britanija".

Tokom proslave biće pušteni baloni dok će ih helikoptera biti pušteno cveće. Predviđene su molitve i spust padobranaca.

Praznik se obeležava u svim većim gradovima Irana. Tamošnji mediji su upozorili na moguće dezinformacije pojedinih "stranih, neprijateljskih medija" koji će pokušati na minimalizuju proslavu i prenesu da se manji broj ljudi okupio.

Obeležavanje 40 godina od osnivanja Islamske Republike Irana, predstavlja poseban simbol za muslimanski svet. Prema predanju, prorok Muhamed je sa 40 godina dobio božansko otkrovenje i počeo da prenosi Kuran.

Sa političke strane, godišnjica dolazi u periodu ekonomskih teškoća i obnovljenih tenzija sa SAD, posle američkog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma i ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.