Robert Mugabe danas puni 92 godine kao najstariji predsednik na svetu

Izvor: Večernje novosti, 21.Feb.2016, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Mugabe danas puni 92 godine kao najstariji predsednik na svetu

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe danas je napunio 92 godine i najstariji je aktivni šef države. Zvanična proslava njegovog rođendana u Zimbabveu biće održana 28. februara. Prošle godine je za njegovu rođendansku proslavu ubijeno nekoliko slonova.Ekstravagantne proslave Mugabeovog rođendana svake godine su predmet kritika u Zimbaveu koji prolazi kroz ozbiljne ekonomske teškoće, ocenila je agencija Frans pres. Mugabe, koji nema nameru da napusti vlast, jednom prilikom je rekao da će napustiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << predsedničku funkciju posle 100. rođendana. Predsednik Zimbavea, koji je rođen 21. februara 1924. godine, bio je predsednik vlade od 1980. do 1987. a od 1987. godine je šef države. Mugabe je 2015. godine izabran za predsednika Afričke unije, što je izazvalo brojne kritike u afričkim zemljama. Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima. Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Robert Mugabe je najstariji predsednik na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2016

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe danas je napunio 92 godine i najstariji je aktivni šef države...Zvanična proslava njegovog rođendana u Zimbabveu biće održana 28. februara. Prošle godine je za njegovu rođendansku proslavu ubijeno nekoliko slonova. Ekstravagantne proslave Mugabeovog rođendana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.