Rim vrbuje korumpiranog ministra

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rim vrbuje korumpiranog ministra

Uprkos istrazi protiv ministra pravosuđa Mastele zbog korupcionašenja vlada i opozicija nude osumnjičenom koaliciono partnerstvo

Posle definitivne ostavke italijanskog ministra pravosuđa Klementea Mastele – od sredine nedelje pod istragom zbog sumnje u umešanost u niz korupcionaških afera – politički parket Rima pretvoren je u poprište sučeljavanja predstavnika vlade i opozicije, u borbi za naklonost osumnjičenog političara.

Podsećanja radi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mastela je u prepodnevnim satima minule srede najpre ponudio ostavku kada je saznao da je njegovoj supruzi Sandri određen kućni pritvor, da bi je na molbu istaknutih članova vlade, ubrzo potom, povukao. Sandra Lonardo Mastela, predsedavajući regionalnog parlamenta Kampanije, na italijanskom jugu, sumnjiči se da je podsticala korupciju u toj regiji. Iste večeri, najzad, podneo je definitivnu ostavku. Ovog puta to nije učinio iz solidarnosti sa svojom životnom saputnicom, već zbog lične umešanosti. Kurir istražnog suda dostavio je te večeri ministru Masteli zvanično saopštenje da je i protiv njega pokrenuta istraga.

Uzroci privlačnosti

Činjenica, da se ministar u ostavci sumnjiči da je bio predvodnik grupe od čak 23 političara, mahom istaknutih članova minorne stranke UDEUR, koji su godinama zloupotrebljavali politički autoritet zarad ličnog bogaćenja, podsticali širenje korupcije, kao da malo koga zanima u Rimu. Premijer Romano Prodi izrazio je juče nadu, da će se istraga protiv njegovog ministra u ostavci brzo okončati i dati željene rezultate – pokazati da je ministar nevin.

U međuvremenu, premijer je preuzeo na sebe odgovornost privremenog rukovođenja pravosudnim resorom. Ta „privremenost” mogla bi da potraje najdalje do kraja februara ove godine. To je rok koji je Mastelina stranka UDEUR postavila vladi da utvrdi nevinost njihovog lidera. U suprotnom, UDEUR preti napuštanjem koalicije. Njihova, istini na volju, samo tri mandata, odlučuju o opstanku Prodijeve vlade, obezbeđuju tesnu većinu u parlamentu od dva glasa.

Diskusija o (ne)održivosti ministra u vladi, u trenutku kada je, zajedno sa suprugom, osumnjičen za kolektivno podsticanje korupcije (kritičari pominju izraz familijarno korupcionašenje) koju je podstakla sama opozicija, u međuvremenu je zamenjena diskusijom na svim nivoima – o (ne)održivosti zakonskog regulativa koji sputava izabrane političare u izvršavanju svojih dužnosti. U tom, novom nadmetanju prednjače glasnogovornici vladajuće koalicije, u strahu pred raspisivanjem novih izbora. Ali, podržava ih i opozicija Silvija Berluskonija.

Posle tajnog sastanka Silvija Berluskonija i ministra u ostavci Klementea Mastele, za koji se ubrzo saznalo u javnosti, dvojica političara su se saglasila da je istraga protiv Mastele i njegove supruge politički motivisana. „Ovde je, metaforično objašnjeno, reč o pokušaju političkog ubistva”, izjavio je Mastela, da bi, potom, u duhu rimokatoličkog poimanja koje redovno ističe, primetio: „...Ali smrt i vaskrsnuće su upravo u politici odvajkada bili sveprisutni.”

Kavaljerski porok

Brojni kritičari ne dovode pitanje povratka Mastele u ministarsku fotelju, sa nekom, eventualnom pobedom pravde i pravičnosti, već sa pokušajem očuvanja „kavaljerskog poroka”. Lakoća življenja uz preporuke prijatelja, naime, la raccomandazione, lagodni način političkog i privrednog opstanka i napretka na Apeninu, Italijani ne nazivaju slučajno – mastelizmom. Kovanica vuče korene iz prezimena Klementea Mastele. Nekadašnji urednik lokalnog studija italijanske radio-televizije RAI u Kampaniji, potom i „političar budućnosti katoličkog opredeljenja”, jedan je od najstarijih parlamentaraca. Od 1976. godine, bez prekida, greje klupe italijanskog parlamenta, službujući za šarolike nalogodavce. U lepezi njegovih političkih partnera obreli su se demohrišćani, liberali, socijalisti... Ali, među njegovim ličnim prijateljima obreli su se i okoreli mafijaši. Mastela je bio venčani kum mafijaškog kuma nad kumovima Frančeska Kampanele. „Pristao sam da kumujem sticajem okolnosti, ne znajući, naravno, o kome je upravo reč”, tvrdi Mastela, ističući da je mafija bezobzirno iskoristila njegovu dobrotu i lakovernost.

Miloš Kazimirović

[objavljeno: 19/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.