Rim: Umro nacista Erih Pribke

Izvor: B92, 11.Okt.2013, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rim: Umro nacista Erih Pribke

Rim -- Bivši SS oficir, nacistički zločinac Erih Pribke, odgovoran za jedan od najtežih masakara u Italiji, umro je danas u Rimu, u 100. godini.

Pribke je služio kaznu doživotnog zatvora zbog masakra poznatog kao Adreatinske pećine u blizini Rima, u kome je u martu 1944. ubijeno 335 muškaraca, mahom dečaka, među kojima 26 Jevreja.

Zločin je izvršen po naređenju Adolfa Hitlera, u znak odmazde zbog napada italijanskih partizana na kasarnu nacista u Rimu, kada su ubijena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 33 pripadnika SS jedinica.

Pre toga, Pribke je bio jedan od glavnih mučitelja i ubica u rimskom štabu SS-a i Gestapoa.

Pribke je posle rata čak dočekao penziju otvoreno radeći kao nastavnik u Argentini, a 1995. izručen je Italiji, gde je 1998. osuđen na doživotnu kaznu, koja je 2003. preinačena u kućni pritvor zbog njegovog zdravstvenog stanja, prenela je ANSA.

Rimska jevrejska zajednica oštro je protestovala kada je 2007. Pribke dobio posao kao prevodilac, kao i zbog proslave njegovog 100. rođendana, 29. jula ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.