Izvor: B92, 17.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rim: Protest zbog napada na Gazu

Rim, Pariz, Sarajevo, Kairo -- Više hiljada ljudi, mašući palestinskim zastavama, demonstriralo je danas ulicama Rima u znak protesta zbog izraelskih napada u pojasu Gaze.

Neki od demonstranata nosili su transparente sa nacističkom svastikom preko Davidove zvezde. Drugi su nosili velike slike palestinske dece poginule u izraelskim napadima na pojas Gaze, pokrenutih 27. decembra.

Demonstranti u prvim redovima nosili su veliki transparent sa natpisom "Život, zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sloboda za palestinski narod".

Mirni protesti u Sarajevu

Nekoliko stotina građana Sarajeva održalo je danas u centru grada mirne proteste zbog nasilja u pojasu Gaze, dok je premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da taj entitet ne podržava antiizraelske skupove u BiH.

Odvojene demonstracije za mir u Gazi održane su u gradu Asizu, gde je rođen sveti Franjo Asiški.

U međuvremenu, Vatikan je objavio da je papa Benedikt uputio novčanu pomoć katoličkoj populaciji u pojasu Gaze.

Pomoć je odvojena iz ličnih dobrotvornih fondova pape, ali nije saopšteno o kojoj količini novca je reč.

Protesti i u Parizu i Kairu

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je u Parizu u znak protesta zbog izraelskih napada u pojasu Gaze.

Neki od demonstranata palili su američke i izraelske zastave, a jedna grupa polupala je prozore restorana "Mekdonalds" u ulici Rivoli.

Prema podacima policije, u demonstracijama je učestvovalo 2.600 ljudi.

Protest je organizovan i u Nici, gde su demonstranti demolirali više automobila i zgrada, preneo je Rojters.

Istovremeno, egipatska policija upotrebila je silu protiv demonstranata u centru Kaira koji su izražavali protest zbog izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Protest je organizovala najjača opoziciona grupa u Egiptu, Muslimaska braća, koja ima istorijske i ideološke veze sa Hamasom u pojasu Gaze. Svedoci tvrde da je osam demonstranata lakše povređeno tokom sukoba sa policijom, a 25 ih je uhapšeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.