Izvor: B92, 20.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rim: Predlog zakona o holokaustu

Rim -- Vlada Italije sledeće nedelje predlaže zakon po kom će negiranje holokausta biti krivično delo.

Ministar pravde Klemente Mastela kaže da se mora voditi računa da se antisemitizam ne pojavi ponovo. Mastela je o predlogu zakona razgovarao s premijerom Romanom Prodijem i predstavnicima jevrejskih zajednica u Italiji.

Najava zakona dolazi u trenutku kada Nemačka, predsedavajuća Evropske unije, traži da u svim zemljama Unije podsticanje mržnje i nasilje na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasnoj osnovi, uključujući negiranje genocida nad Jevrejima tokom II svetskog rata, bude krivično gonjeno.

U mnogim članicama EU već postoji zabrana negiranja holokausta, uključujući Nemačku, Francusku, Španiju, Austriju i Belgiju.

U Austriji je prošle godine britanski istoričar Dejvid Irving osuđene jer je u knjizi objavljenoj u toj zemlji doveo u pitanje holokaust.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.