Riga: Istoku ostalo pravo na maštanje o Evropi

Izvor: Večernje novosti, 22.Maj.2015, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riga: Istoku ostalo pravo na maštanje o Evropi

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ BIVŠE sovjetske republike, članice "Istočnog partnerstva" (Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Jermenija, Azerbejdžan i Belorusija) danas su dobile samo još jedno obećanje na samitu u Rigi. Pa tako sada Kijev i Tbilisi znaju da bi krajem godine, ali samo ako Evrokomisija da pozitivno mišljenje, Gruzija i Ukrajina bi eventualno mogle da dobiju - bezvizni režim! Pošto se očigledno zasitio >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << sličnim obećanjima, predsednik Ukrajine Petar Porošenko je pred početak samita u Rigi izjavio da je njegova zemlja ispunila većinu zahteva EU i da joj treba odrediti rok i dati precizne zadatke kako bi dobila bezvizni režim. Radi se o tehničkim uslovima koje je EU postavila. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je kazao da članice "Istočnog partnerstva" imaju pravo "na maštanje o EU" ali je zasada jedino Moldavija dobila bezvizni režim. Ostali, Gruzija, Ukrajina, Azerbejdžan, Jermenija i Belorusija su na dugačkoj listi čekanja. Uostalom, mnogi zvaničnici iz Brisela javno su govorili da se EU u narednih deset godina neće širiti. ORBAN KAO DIKTATOR Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozdravio je danas u Rigi mađarskog premijera Viktora Orbana rečima "Zdravo, diktatore" po dolasku na samit EU u Rigi. Junker je mađarskog premijera pozdravio pred novinarima, koji navode da nisu čuli šta je Orban odgovorio. Obećanje evropskih zemalja u vreme rušenja predsednika Viktora Janukoviča da će Ukrajinci brzo dobiti bezvizni režim pokazalo se kao velika šarena laža. Svi pokušaji novog ukrajinskog rukovodstva da dobije bezvizni režim su bili bezuspešni. Zapad se pravda ratom na Istoku Ukrajine, kao i sve lošijom ekonomskom situacijom u toj zemlji, strahom od povećanja broja migranata koje sada zapadna Evropa nije spremna da primi. Dok je trajala "evropska euforija" u Kijevu niko nije mogao da objasni Ukrajincima, pogotovo onima na Majdanu, da je ulazak u EU dugačak proces i sve priče briselskih misionara kako će za njih napraviti prečicu, bile su samo propaganda. Sada je veliki broj njih razočaran.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Evropski lideri u strahu idu oko Rusije na prstima

Izvor: 011vodič.com, 23.Maj.2015, 10:21

AMERIKANCI se ponovo žale na Evropsku uniju i gledaju je – sa visine.. Uticajni Washington Post ovako je ocenio upravo završeni samit „Istočnog partnerstva” u Rigi: „Strahujući od moguće reakcije Rusije, evropski lider su odustali od ambicije da se EU širi na istok. Bivšim sovjetskim republikama...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.