Ričard Branson otvorio prvu svemirsku zračnu luku

Izvor: Press, 24.Okt.2010, 05:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ričard Branson otvorio prvu svemirsku zračnu luku

Britanski milijarder Ričard Branson, vlasnik „Virdžin galaktike", okružen stotinama budućih astronauta, otvorio je u Nju Meksiku pistu prve „svemirske vazdušne luke" odakle će već 2012. godine turisti krenuti sa letovima u svemir
- Ovo je početak novog svemirskog doba i ponosni smo da smo zaslužni za tu novu etapu istorije - izjavio je poznati milijarder po dolasku u Spejsport Amerika, futuristički kompleks koji je osmislio arhitekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Norman Foster. Ova svemirska vazdušna luka podignuta je usred pustinje u Nju Meksiku. Branson, koji je već napravio revoluciju u svetskom vazdušnom saobraćaju, a pre toga i u diskografskoj industriji, sada se sprema da pionirski trijumfuje u novoj oblasti, tačnije komercijalnim letovima u svemir.
- Iz ove baze će svakodnevno poletati brodovi s turistima u svemir, ali i oni sa naučnicima - objasnio je Branson sadržaj budućih svemirskih putovanja. Inače, ovoj inauguraciji je prisustvovao i guverner Nju Meksika Bil Ričardson, koji je i „politički" saveznik projekta.
Spejsport Amerika trebalo bi biti u potpunosti dovršen početkom 2011. godine. Tokom ovog otvaranja Ričard Branson je izjavio i da će, pre nego što se krene sa putovanjima u svemir, biti brojnih probnih letova.
„Virdžin galaktik", prva svetska komercijalna firma za organizaciju svemirskog turizma, već je utrošila 50 miliona za ovaj projekat i to od 380 klijenata koji su rezervisali mesto u svemirskoj letelici sa šest sedišta.
Inače, tokom ovog svečanog otvaranja svemirske vazdušne luke, Ričard Branson je prisutnim gostima i medijima predstavio Sema, jednog od svojih sinova, koji će ga pratiti na prvom letu „Virdžin galaktike" u svemir, predviđenom za početak 2012. godine. Zanimljivo je i da Branson na ovu avanturu želi povesti i svoje roditelje.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.