Rezultati izbora više se ne mogu promeniti, ali vlast je spremna na dijalog

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati izbora više se ne mogu promeniti, ali vlast je spremna na dijalog

13.12.2011. -

U Rusiji se nastavlja razmatranje rezultata parlamentarnih izbora. Opozicione stranke, kao što su i obećale, predaju jedna za drugom tužbe o osporavanju rezultata glasanja. Ipak, sudski sporovi ne mogu ozbiljno da promene raspored snaga u parlamentu, uveren je sekretar za štampu premijera Rusije Dmitrij Peskov. Sa takvim mišljenjem se slažu i eksperti, pri čemu čak i oni ne baš previše lojalni vlasti.

Zvanične vlasti, između ostalog, odnose se prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dešavanjima mirno. Bez obzira na svu galamu i burne rasprave na Internetu, ukupan broj žalbi je mali. I čak ako sve te tužbe budu zadovoljene na sudu, one nikako neće uticati na opšte rezultate glasanja, smatra Dmitrij Peskov. Sa takvim mišljenjem slaže se i predsednik fonda Politika Vjačeslav Nikonov.

Broj izjava predatih sa žalbama na dejstva pojedinih izbornih komisija tiču se manje od jednog procenta izbornih komisija. Pri čemu, dokazi da su prekršaji postojali treba da budu prihvaćeni na sudu. Uopšte, žalba na odluku o priznavanju ili nepriznavanju izbora uspelima može da se podnese samo Vrhovnom sudu RF.

Prema zvaničnim rezultatima glasanja, Jedinstvena Rusija dobila je 49,3% glasova, KPRF – 19,2%, Pravedna Rusija 13,25%, a LDPR – 12%. Već na dan glasanja na Internetu pojavilo se na desetene spotova o tobožnjem bacanju listića, nasilju u pogledu posmatrača i drugim prekršajima. Šef Centralne izborne komisije Vladimir Čurov izjavio je da je deo snimaka režiran, a predsednik RF Dmitrij Medvedev poručio je da se istraže saopštenja o falsifikaciji.

U ponedeljak generalni tužilac Rusije Jurij Čajka izjavio je da ne vidi nikakve osnove za ukidanje rezultata izbora. Generalni direktor Centra za političko informisanje Aleksej Muhin smatra reakciju ruskih vlasti na dešavanja adekvatnom.

Vrlo važno je to koliko je država spremna da ide u susret građanskom drutšvu po pitanju priznavanja prekršaja i izrade mehanizama njihovog uklanjanja. I ovde, po svemu sudeći, vrhovna vlast je spremna da izlazi u susret. I sasvim je moguće revidiranje rezultata izbora na pojedinim biralištima.

U utorak lideri stanaka koje su prošle u parlament – posebno opozicionih – mogu direktno da izraze svoje mišljenje predsednik RF Dmitriju Medvedevu. I eksperti očekuju da še šef države javno i jasno označiti svoj odnos prema akcijama protesta opozicije i proteklim izborima.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.